Menu Zavřít

Brífínk ANO narušili aktivisté s transparentem, požadovali Babišovu demisi

4. 12. 2018
Autor: čtk

Tiskovou konferenci poslaneckého klubu ANO narušila dnes ve Sněmovně dvojice aktivistů. Před řečníky rozvinuli transparent s požadavkem na odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Po několika desítkách vteřin aktivisté z iniciativy "Proč? Proto!", která loni pořádala protesty proti Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi, prostor před řečnickým pultem opustili. Zástupci ANO na jejich krok nijak nereagovali a brífíink nepřerušili.

Aktivisté v tiskové zprávě vyčítají Babišovi, že své trestní stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu nepovažuje za důvod k alespoň dočasnému opuštění politické scény. Po nedávno zveřejněných informacích o údajném únosu Babišova syna na Krym kvůli Čapímu hnízdu by podle nich jakýkoliv jiný politik dávno odstoupil, nebo ho k tomu donutili kolegové ze strany. Babiš obvinění z únosu, kvůli němuž se opozice snažila neúspěšně vyslovit v listopadu nedůvěru vládě, odmítá. Hovoří o tom, že jeho syn trpí schizofrenií.

„Bez ohledu na to, že vláda obhájila důvěru, přijde nám nepřijatelné, aby na postu premiéra zůstával trestně stíhaný člověk, za kterého navíc, jak se ukazuje, budeme muset všichni nejspíš zaplatit dvě miliardy. Se současným stavem se nikdy nesmíříme, nikdy. Snad si to pan Babiš zapamatuje,“ parafrázovali aktivisté Tomáš Kozel a Tadeáš Kucharič v prohlášení Babišova nedávná slova o tom, že nikdy neodstoupí. Mluvčí ANO Lucie Kubovičová novinářům řekla, že aktivisté měli na vyjádření svého názoru právo.


Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym


Aktivisté novinářům řekli, že se do Sněmovny dostali jako žurnalisté. Kozel očekával bouřlivější reakci předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka či ministryně financí Aleny Schillerové. „Čekali jsme, že nás vyzvou k sundání transparentu. Nestalo se tak, drželi kamennou tvář,“ uvedl. Tichý protest měl podle něj přesně daný scénář a splnil svůj účel. Nevyloučil další.

BRAND24

Iniciativa „Proč? Proto!“ stála mimo jiné za demonstracemi, které se napříč republikou konaly v květnu 2017. Směřovaly proti tehdejšímu ministrovi financí Babišovi a Zemanovi. V tehdejší vládní krizi vyvolané návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání Babiše z vlády, vyzývali například k ústavní žalobě na prezidenta v případě, že by Babiše neodvolal.

Přečtěte si také:

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Babiš: Syn je přesvědčen, že byl na Krymu nedobrovolně

Komentář: Koalice dotačního podvodu

ANO navzdory Babišově kauze posiluje, vyplývá z průzkumu. Polepšili si i Piráti

Analýza ministerstva podezření o Babišově střetu zájmů nevyvrací, tvrdí Transparency International

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).