Menu Zavřít

Brexitová dohoda je stále daleko. Ve hře je další summit v závěru měsíce

15. 10. 2019
Autor: čtk

Dosažení brexitové dohody mezi Evropskou unií a Británií se tento týden ještě před unijním summitem nezdá jako pravděpodobné, ve hře je spíše možnost svolání dalšího vrcholného setkání v závěru měsíce. Dnes to napsal portál BBC a v pondělí se stejnému tématu věnoval i server BuzzFeed.

Vyjednávání pokračuje, ale čas uzavřít dohodu se krátí. Britský premiér Boris Johnson již v neděli informoval svůj kabinet, že cesta k dohodě je stále možná, ale ještě zbývá mnoho práce. Stejně se vyjádřil i unijní vyjednávač Michel Barnier, podle kterého o víkendu nenastal ve věci žádný průlom.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Významné neshody zůstávají především v otázce budoucího celního postavení Severního Irska a kontrol zboží proudícího mezi Británií a EU. I přes tvrzení, že dohoda je možná, zaznívají stále skeptičtější názory na to, zda mohou obě strany nalézt společnou řeč do schůzky unijních lídrů, která by mohla dohodu stvrdit, případně rozhodnout o odkladu brexitu.

Podle BuzzFeedu se představitelé unijních zemí na dvoudenním jednání, které začne ve čtvrtek, mohou zaměřit spíše na podmínky dalšího odkladu brexitu. Aktuální termín odchodu Británie z EU je stanoven na 31. října. Portál také citoval jistého unijního činitele, podle kterého by nedosažení dohody tento týden nemělo být chápáno jako naprostý neúspěch, neboť důvodem může být časová tíseň.

Brexit bez dohody není dobrá cesta, říká Cameron. Na prohrané referendum myslí každý den

 Britský premiér David Cameron (Zdroj: čtk)

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

BRAND24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).