Menu Zavřít

Brexit za dveřmi. Konzervativci vyhráli britské volby, získali přesvědčivou většinu

13. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Konzervativci britského premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách získali absolutní většinu v 650členné Dolní sněmovně, kde budou mít nejméně 364 křesel. Opoziční labouristé Jeremyho Corbyna mají 203 mandátů. Corbyn čelí tlaku, aby dal funkci lídra k dispozici, což zatím neučinil. Na třetím místě skončila Skotská národní strana (SNP) se 48 křesly, 11 mandátů připadlo Liberálním demokratům.

Johnsonův volební slib dokončit brexit se podle komentátorů premiérovi očividně vyplatil, neboť ovládl i volební obvody, které se tradičně hlásily k labouristům. Ti tak podle BBC mají za sebou katastrofickou noc a musí se smířit s nejhorším výsledkem za několik posledních desetiletí.

K zajištění většiny konzervativcům stačilo 326 křesel. Výrazný úspěch strany komentoval Johnson slovy, že výsledek dává jeho vládě mandát k tomu, aby realizovala brexit a příští měsíc zemi z evropského bloku vyvedla.

Corbyn je výsledkem zklamaný a uvedl, že labouristy nyní čekají jednání o budoucnosti. V tomto období chce stranu dále vést, do dalších voleb už ale jako lídr nepůjde. Ve straně se nicméně ozývají hlasy, aby post opustil rychleji.

Skotská národní strana prakticky ovládla obvody ve Skotsku. Skotská první ministryně a šéfka SNP Nicola Sturgeonová se již nechala slyšet, že Skotsko musí mít právo na další referendum o nezávislosti na Británii. Podle Sturgeonové výsledek ukazuje, že Skotové nechtějí být Johnsonovou vládou vytrženi z Evropy proti své vůli.

Skotsko v brexitovém referendu v roce 2016 hlasovalo pro setrvání v Evropské unii. V referendu o skotské nezávislosti v roce 2014 se 55 procent hlasujících vyslovilo pro setrvání ve svazku s Británií.


Johnson je pro Brity James Bond i Homer Simpson. Corbyn dopadl hůře

 Boris Johnson / Homer Simpson


Volby přinesly změnu v rozložení sil rovněž v Severním Irsku, kde obyvatelé poprvé od rozdělení Irska v roce 1921 zvolili více irských separatistů než probritských unionistů. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) již také přiznala porážku zástupce lídryně strany Nigela Doddse v jeho obvodu v Belfastu. Šéfka DUP Arlene Fosterová uvedla, že je z výsledků zklamaná.

Předseda Evropské rady Charles Michel ještě v reakci na odhady výsledků prohlásil, že unie je připravena k dalším jednáním s Británií, musí však počkat, zda nový britský parlament schválí brexitovou dohodu. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová podotkla, že EU je stále připravena na jakoukoli variantu. Český premiér Andrej Babiš poznamenal, že vzhledem k výsledku voleb lze očekávat, že brexit nastane v lednu, pokud Johnson splní, co slíbil.

Americký prezident Donald Trump britskému premiérovi pogratuloval a poznamenal, že po odchodu Británie z unie budou moci Londýn s Washingtonem uzavřít rozsáhlou obchodní dohodu.

Babiš: Johnson je charismatický vůdce, Corbyn by měl odstoupit
Jako vítězství charismatického lídra hodnotí Andrej Babiš volební úspěch konzervativců v čele s Borisem Johnsonem ve čtvrtečních britských parlamentních volbách. Před novináři na summitu Evropské unie český premiér řekl, že odchod Británie z evropského bloku je nyní definitivní, což je „škoda pro Evropu“. Podotkl však, že přechodné období, během kterého se bude Británie nadále řídit unijními pravidly, může trvat až do konce roku 2022.

„Je jasné, že Velká Británie odchází. Otázka je, kdy definitivně, protože vlastně do června příštího roku se dá to přechodné období prodloužit o dva roky. A pokud by Velká Británie požádala, tak ten definitivní odchod by byl vlastně až za dva roky,“ uvedl Babiš.

V dohodě o brexitu je zakotvené přechodné období trvající do konce roku 2020, o jeho případném prodloužení se ale musí rozhodnout už za necelých sedm měsíců.

Johnson podle českého premiéra ve volbách „vyhrál s brexitem“, zatímco lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn by měl odstoupit.

Britská média: Johnsonovo drtivé vítězství i noční můra před Vánocemi
Jako drtivé popisují dnes britské listy vítězství Konzervativní strany premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách v Británii. Podle mnohých by to mohl být nejlepší výsledek konzervativců od voleb v roce 1987. Labouristé podle nich naopak utrpěli nejhorší porážku od roku 1935. Levicový bulvár Daily Mirror píše o „předvánoční noční můře“, podle pravicového bulvárního listu Daily Express je výsledek voleb vítězstvím „pro Borise… a pro brexit“.

O „drtivém vítězství“ píše například list The Times. Pokud se odhady potvrdí, mohlo by jít podle něj o nejlepší výsledek konzervativců od voleb v roce 1987, do kterých stranu vedla Margaret Thatcherová. Pro labouristy by naopak čtvrtek mohl přinést nejhorší výsledek „za více než 80 let“. Také podle bulvárního listu The Sun dosáhl „BoJo“, jak premiérovi Johnsonovi přezdívá, „drtivého vítězství“.

Levicový list The Guardian označil čtvrteční odhady výsledků za „šokující“ a porážku labouristů za „zdrcující“. „Corbyn bude pravděpodobně čelit tlaku, aby tváří v tvář zdrcující porážce skončil,“ napsal The Guardian. Podle listu Financial Times je předpokládaný výsledek „zadostiučiněním“ pro premiéra Borise Johnsona, který zřejmě dosáhne nejlepšího výsledku „od éry Thatcherové“.

Podle listu i, který je stručným výtahem z hlavních článků serveru Independent, čeká Británii za 49 dní odchod z Evropské unie, protože lidé ve střední a severní Anglii už byli z neustálého odkládání brexitu „unavení“. Také podle těchto novin bude zřejmě výsledek labouristů nejhorší od roku 1935. Ve Skotsku, které ve volbách ovládla separatistická Skotská národní strana (SNP), se podle listu rozhořela „bitva o budoucnost Spojeného království“.

Pravicový bulvár Daily Mail vyzývá Brity, aby se „radovali“. Konzervativci premiéra Johnsona podle něj dosáhli „fantastického vítězství“. Pro levicový bulvár Daily Mirror je naopak výsledek „předvánoční noční můrou“. List Metro píše o „kolapsu“ labouristů. Pravicový bulvár Daily Express na titulní stránce uvedl, že je výsledek nejen „vítězstvím pro Borise“, ale i „vítězstvím pro brexit“, který byl hlavním volebním tématem konzervativců.

Dále čtěte:

Velká listopadová Corbynova revoluce: labouristé chtějí rozdávat podle socialistického vzoru

Komentář: Co rozhodne britské volby

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

Corbyn by při novém referendu zůstal neutrální. Bez brexitu ekonomiku neoživíme, tvrdí Johnson

BRAND24

Bude britské zdravotnictví na prodej? Američané mají zájem, tvrdí Corbyn

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).