Menu Zavřít

Brexit probouzí staré potíže křehkého Irska

16. 6. 2016
Autor: Jennifer Boyer via Flickr (CC BY 2.0)

Irská ekonomika prošla dlouhou a úspěšnou cestu k zotavení od doby před pěti lety, kdy se zmítala během krize eurozóny ve vážných problémech. Někdejší člen PIIGS (skupina problémových zemí v čele s Řeckem) ovšem může po odchodu Velké Británie z Evropské unie své někdejší problémy opět oživit.

Zatímco za mnoho problémů si před lety mohlo Irsko samo, tentokrát mají osud země v rukou obyvatelé sousední Velké Británie. Finanční trhy tento fakt již reflektují – výnos irských dluhopisů tento týden začal růst.

„Lidé si začínají uvědomovat rostoucí riziko brexitu,“ řekl agentuře Bloomberg Owen Callan, analytik dublinské banky Cantor Fitzgerald. „Pokud zastánci odchodu vyhrají, mohli bychom vidět další významný růst výnosu irských dluhopisů.“

Ve středu se výnos z desetiletých irských dluhopisů zvýšil na 0,84 procenta, minulý čtvrtek ještě činil 0,65 procenta. Rozpětí mezi irskými a německými dluhopisy se dostalo až na 88 bazických bodů, což je podle agentury Reuters nejvíce od loňského července. Výnos německých desetiletých bondů v úterý poprvé v historii klesl pod nulu, aktuálně se drží na plus 0,003 procenta.

Trhy tak penalizují úzké propojení irské a britské ekonomiky. Problémem pro Irsko je slabá libra. Velká Británie je pro zemi keltského tygra klíčovým obchodním partnerem a oslabení libry snižuje irský export. Podle březnové studie London School of Economics by se Irsko stalo po brexitu nejpostiženější zemí v Evropské unii. V případě nejhoršího scénáře by HDP země mohl poklesnout až o 2,4 procenta. Ke stejnému závěru došel i výzkum univerzity v Oxfordu, který odhaduje nejhorší možný propad ekonomiky o 2,2 procenta. Loni přitom irská ekonomika rostla o 7,8 procenta, nejrychleji v celé EU.

BRAND24

Podobný vývoj, i když ne tak dramatický, zažívají i bondy Španělska nebo Itálie. Irské úřady se rozhodly, že v červnu nenabídnou žádné dluhopisy vzhledem k nejistotě spjaté s britským referendem. Britové budou o členství v EU hlasovat 23. června.

Výnos irských desetiletých dluhopisů od začátku června:


source: tradingeconomics.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).