Menu Zavřít

Brexit nezastaví vývoj EU, shodl se Zaorálek s ministry V4

27. 6. 2016
Autor: ČTK

Odchod Británie nezastaví vývoj Evropské unie, řekl dnes český ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání s kolegy z visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko) a šéfy francouzské a německé diplomacie v Praze. Špatnou odpovědí na situaci po britském referendu o vystoupení z unie by byla překotná integrace i dělání, že se nic nestalo, dodal.

Ministři se podle Zaorálka shodli, že řešení důsledků referenda musejí evropské země hledat společně. Klíčovou je podle účastníků schůzky v pražském Černínském paláci vytvoření nového vztahu s Británií. „Máme zájem, aby ten vztah byl kvalitní, abychom se v němu chovali jako přátelé, kteří se navzájem potřebují,“ řekl. „Nezáleží to ale jen na nás, ale i na Británii,“ dodal.

Druhou klíčovou oblastí je budoucnost zbývajících států v EU. „Jsme přesvědčeni, že musíme začít debatovat, co to (brexit) znamená pro EU a jakou unii do budoucna chceme,“ řekl. Šestice šéfů diplomacií se podle něj shodla, že tato debata se musí vést v platformě všech 27 států a mají ji vést jejich lídři. V červenci by se měli na návrh slovenského ministra Miroslava Lajčáka sejít všichni ministři zahraničí.

BRAND24

„Rozhodnutí Britů je věc vážná, které litujeme, na druhé straně je to něco, co nemůže zastavit a nezastaví další vývoj Evropské unie,“ uvedl Zaorálek. Vyjádřil přesvědčení, že členské státy ke svému životu projekt EU nutně potřebují. „Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby tento projekt pokračoval i nadále,“ uvedl.

Špatnou odpovědí na aktuální situaci by podle něj bylo rychle a překotně se dál integrovat či tvářit se, že se nic nestalo. „Jsme připraveni pokračovat v integraci EU tam, kde to naléhavě všichni potřebujeme a jsme schopni to vysvětlit lidem,“ řekl Zaorálek. EU by se měla soustředit na projekty, které mají praktické dopady na život lidí, dodal.


O brexitu čtěte dále:

Británii ovládla kocovina a zmatek, EU tlačí na rychlý odchod

Juncker chce po brexitu rozšířit eurozónu

Hlavní příčiny brexitu: euroskepticismus a emoce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).