Menu Zavřít

Brexit nám uškodí, myslí si většina Čechů

16. 10. 2019
Autor: čtk

Většina Čechů, konkrétně zhruba 67 procent, si myslí, že brexit Česku uškodí. O tom, že by naopak případný odchod Británie z Evropské unie mohl České republice prospět, jsou přesvědčena jen čtyři procenta respondentů. Zbytek buď soudí, že nebude mít žádný vliv, nebo si to netroufá posoudit. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median z přelomu září a října, jehož výsledky dnes zveřejnil deník Dnes.

Téměř tři pětiny Čechů by si podle průzkumu přály setrvání Británie v Evropské unii, naopak odchod by podpořilo 12 procent lidí. Více než pětině respondentů je to jedno a zbytek nedokázal odpovědět.

O události spojené s brexitem se zajímá přes 70 procent Čechů. Nejvíc ti, na které může mít očekávaný, byť už dvakrát odložený odchod Británie z Evropské unie nejmenší dopad, píše list. Ve věkové skupině nad 60 let brexit podle Medianu zajímá 90 procent Čechů. „Tento výsledek odpovídá tomu, co nám ukazují data, která kontinuálně sbíráme v rámci rozsáhlého mezinárodního výzkumu, kterého se každoročně zúčastní 15.000 respondentů,“ uvedl Michal Geisler z Medianu. Podle dat z tohoto mezinárodního průzkumu lze říct, že s rostoucím věkem respondentů stoupá také zájem o mezinárodní události.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Hlavní odpovědnost za komplikace kolem vyjednávání odchodu Británie z EU nese podle více než poloviny Čechů Británie, naopak necelá pětina respondentů ji přisuzuje Evropské unii. Pokud by Češi hypoteticky mohli rozhodovat místo britských politiků, snažili by se podle deníku o dosažení dohody s Bruselem nebo o vypsání nového referenda.

Brexit bez dohody není dobrá cesta, říká Cameron. Na prohrané referendum myslí každý den

 Britský premiér David Cameron (Zdroj: čtk)

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

BRAND24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).