Menu Zavřít

Brazilská policie žádá, aby byl prezident obžalován kvůli korupci. Dvakrát se již vydání vyhnul

6. 9. 2018
Autor: čtk

Brazilská policie zaslala k nejvyššímu soudu žádost o podání obžaloby na prezidenta Michela Temera, kterého podezřívá z korupce. Temerovi, jehož mandát vyprší na konci letošního roku, se v minulosti již dvakrát podařilo zabránit v parlamentu svému vydání.

Podle brazilské federální policie existují důkazy, že Temer dostal úplatky od stavební firmy Odebrecht, která stojí v centru obřího korupčního skandálu, jenž se dotýká více než desítky zemí Latinské Ameriky. Získat měl prezident na úplatcích v přepočtu zhruba 6,6 milionu korun, informovala dnes agentura AP.

Nejvyšší brazilský soud ve středu uvedl, že žádost policie obdržel a hodlá ji obratem poslat generální prokurátorce Raquel Dodgeové, která rozhodne o případné obžalobě prezidenta Temera. Ta by byla již třetí od okamžiku, kdy se v roce 2016 ujal funkce hlavy státu.

Pokud generální prokurátorka rozhodne o podání obžaloby, musel by parlament dvoutřetinovou většinou schválit prezidentovo vydání. To zákonodárci v minulosti v podobných případech dvakrát odmítli.

BRAND24

Temer nastoupil v roce 2016 do čela země z pozice viceprezidenta po sesazení tehdejší prezidentky Dilmy Rousseffové parlamentem. Značně neoblíbený politik před časem oznámil, že nehodlá usilovat o obhajobu svého mandátu. V Brazílii se parlamentní a první kolo prezidentských voleb uskuteční již 7. října.

Čtěte také:

Účet hrůzy: v Brazílií je každý den zavražděno více lidí než v Česku za celý rok

Jak vydělat na obchodní válce? Vsaďte na brazilské farmáře

Kus EU v Jižní Americe se bouří. Macron chce ve Francouzské Guyaně těžit zlato


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).