Menu Zavřít

Boj o twitter: neonacisté porážejí Islámský stát

6. 9. 2016
Autor: ČTK

Počty sympatizantů nacionalistických a neonacistických skupin na sociální síti twitter vzrostly za poslední čtyři roky o více než 600 procent. Tím překonali i příznivce samozvaného Islámského státu, ukázala studie americké Univerzity George Washingtona.

Studie zkoumala 18 twitterových účtů prominentních skupin a organizací převážně z USA, například Americké nacistické strany nebo Národního socialistického hnutí. Počet jejich přívrženců stoupl z 3500 v roce 2012 na současných 25 400.

Pro Islámský stát je twitter klíčovou sociální sítí. Využívá ho k propagaci i nabírání nových členů. Twitter s islamistickou organizací bojuje a ruší účty, které podporují terorismus. Jen za poslední rok společnost smazala 360 tisíc takových účtů, uvedl v polovině srpna server USAToday.

Nacionalisté a neonacisté předstihli stoupence Islámského státu nejen v nárůstu sympatizantů, ale také v počtu tweetů a dalších ukazatelích. Podle studie za tím stojí zmíněná politika twitteru vůči Islámskému státu, zatímco neonacisté a nacionalisté mohou sociální síť využívat „relativně beztrestně“.

Vytlačování ultrapravicových extremistů z twitteru je podle autorů studie mnohem obtížnější než v případě Islámského státu. Jsou totiž decentralizovaní a méně soudržní. Pohybují se více v šedé zóně, jejich příspěvky jsou tedy sice agresivní, ale nenarušují současná pravidla twitteru.

BRAND24

V tweetech nacionalistů a neonacistů převažuje hashtag „bílá genocida“, třetím nejčastějším je „trump2016“ a čtvrtým „trump“. Tedy reference na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Mnohdy se vyskytuje rovněž „makeamericagreatagain“, což je Trumpův volební slogan.

Trumpa v boji o Bílý dům s Hillary Clintonovou podporuje řada extremistů. Podle šéfa Americké nacistické strany bude jeho zvolení „příležitost pro bílé nacionalisty“. Chválí ho také bývalý šéf Ku-klux-klanu David Duke, hlavně kvůli postoji proti imigraci z Mexika a muslimských zemí.


Přečtěte si o podporovatelích Donalda Trumpa:

Nacistům se Trump líbí. Jeho zvolení bude naše šance, věří

 Donald Trump v Milwaukee

Čtěte dále:

Zeman je populista jako Trump nebo Le Penová, tvrdí komisař OSN

Facebook pomáhá náboru teroristů, tvrdí britští poslanci

10 celebrit, které mají na sociálních sítích nejvíce followerů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).