Menu Zavřít

Blair končí s podnikáním, chce se věnovat neziskové činnosti

26. 9. 2016
Autor: čtk/ap

Bývalý britský premiér Tony Blair končí se svou podnikatelskou činností, která sestávala hlavně z poradenství. Nyní se chce zaměřit především na neziskové projekty, kterým podle svých slov hodlá věnovat 80 procent svého času.

Blair vedl podnikatelské impérium ve více než dvaceti zemích, kde skrze své organizace zaměstnával na 200 zaměstnanců. Přes e-mail jim svůj záměr ukončit hlavní podnikatelské činnosti už oznámil.

„Uzavřeme Tony Blair Associates a ukončíme činnost struktur Firerush a Windrush,“ oznámil Blair, který byl nejvíce kritizován za zisky, které generovaly právě tyto struktury. Skrze ně poskytoval poradenské služby zahraničním vládám a mezinárodním firmám.

Bývalý britský premiér takto například poskytoval PR rady vládnoucímu režimu v Kazachstánu, který potřeboval uklidnit situaci po masakru civilistů z rukou bezpečnostních složek. Kromě toho radil také garniturám v Kuvajtu, Albánii či Ázerbájdžánu.

Blairovi kvůli invazi do Iráku hrozí trestní stíhání. Čtěte více:

Tvrdý verdikt nad Blairovou invazí do Iráku, píší britská média

Tony Blair (Zdroj: ČTK)

Poradenství se Blair úplně vzdát nechce a přiznává, že na osobní bázi je v malé míře bude poskytovat i nadále. Nyní se ale podle svých slov zaměří převážně na neziskovou činnost, kam hodlá převést „značnou“ část prostředků, které jeho podnikatelské impérium během let nashromáždilo.

„Jak už jsem naznačil v prosinci, rád bych rozšířil naše aktivity a dostal vše pod jednu střechu. Osmdesát procent mého času bude věnováno neziskové činnosti,“ tvrdí Blair. Jeho majetek je odhadován až na 80 milionů liber (2,5 miliardy korun), což Blair odmítá.

Hillary? Moudrá a čestná

Kromě zásadního kroku ohledně svého podnikání se Blair vyjádřil i k blížícím se americkým prezidentským volbám. Jeho jasnou favoritkou je Hillary Clintonová, které podle svých slov „bezmezně věří“.

„Myslím, že je nesmírně moudrá a čestná,“ chválí demokratickou kandidátku Blair, který ale tvrdí, že volba je čistě na Američanech. „Pokud ale chcete slyšet názor někoho, kdo s ní řadu let úzce spolupracoval, tak mohu říct, že Hillary obdivuji a respektuji ji na bázi osobní zkušenosti a ne podle toho, co se o ní někde dočtu.“


Dále čtěte:

BRAND24

Kolik bere britská premiérka? V soukromé sféře by vydělala víc

Mayová hájila britské jaderné zbraně, je připravena je použít


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).