Menu Zavřít

Bernie, nebo nic? Příznivci Sanderse jsou divokou kartou voleb

29. 7. 2016
Autor: čtk

Jsou početnou skupinou, která může rozhodnout prezidentské volby v USA. Napřed si však musejí sami vybrat, co chtějí. Příznivci neúspěšného demokratického kandidáta Bernieho Sanderse se rozdělili do tří skupin a hádají se mezi sebou.

Čtyřiasedmdesátiletý Bernie Sanders sliboval sociální revoluci, na kterou nalákal převážně mladé voliče. Jejich bezmezná podpora, která v Česku dávala vzpomenout na prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga, mu dávala sílu a oprávnění jít dál a donkichotsky vést prohraný boj na konci primárek. Ucházet se o demokratickou nominaci chtěl i ve chvíli, kdy už bylo jasné, že jeho konkurentka Hillary Clintonová má zajištěný potřebný počet delegátů.

Nakonec však i on pochopil, že možnost postavit se Donaldu Trumpovi nedostane. Po schůzkách s Clintonovou a současným prezidentem Barackem Obamou své snažení vzdal a rozhodl se vítěznou kandidátku demokratů podpořit. Na volebním sjezdu strany ve Filadelfii přednesl na její podporu projev a při samotném nominačním aktu vyzval delegáty, aby ji do kandidátské role potvrdili aklamací, tedy jednomyslným schválením, což se nakonec stalo.

 Příznivci prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse (Zdroj: čtk) Nesmiřitelní. Pro některé příznivce Bernieho Sanderse alternativa neexistuje. (Zdroj: čtk)

Jeho příznivci ale tak smířliví nejsou. Alespoň tedy velká většina z nich. Na konvent přijeli v bojovné náladě a hlavně při prvním dni druhé straně pořádně „zatápěli“. Jejich zlobu ještě podpořila kauza uniklé e-mailové korespondence členů strany, ze které vyšlo najevo, že navzdory deklaraci nezávislosti tlačili k nominaci Clintonovou.

„V naší zemi bychom měli mít svobodné a spravedlivé volby. Ale tyhle byly prolezlé podvody a potlačováním hlasů volitelů,“ stěžovala si oregonská delegátka Annie Naranjo-Riverová, která pomáhala organizovat protestní odchod z konventu do stanu novinářů. „Spousta z nás kvůli Sandersovi obvolávala lidi a chodila za nimi domů. K některým lidem se ale dostaly dezinformace. To je prostě nepřijatelné. Chceme změnu ve vedení strany.“

Jejich protesty a demonstrace sice pomohly ke svržení šéfky strany Debbie Wassermanové Schultzové, na výsledku už však nemohly nic změnit. V ten okamžik se početná skupina Sandersových příznivců začala dělit. Jedni vidí odpovědnost ve své příslušnosti k Demokratické straně a pro listopadové volby už deklarovali podporu Clintonové. Řada z nich také kvůli tomu, aby za každou cenu zastavili Trumpa.

Do prvního tábora se zařadila například herečka Sarah Silvermanová, která na podporu Clintonové vystoupila i při sjezdu. Na bučení a skandování části publika reagovala slovy: „Vy, co říkáte ‚Bernie, nebo nic‘, jste směšní.“ Mluvila k frakci Sandersových podporovatelů, kteří za svým kandidátem chtějí stát až do konce a jakýkoliv jiný kandidát je pro ně (alespoň prozatím) neakceptovatelný. Právě tito voliči nakonec mohou hrát při výběru příštího prezidenta USA velkou roli.

Z vnitřních sporů Sandersových obdivovatelů vykrystalizovala třetí, nejradikálnější, skupina delegátů. Jejich frustrace dosáhla takové míry, že hodlají Demokratickou stranu opustit. Ideály vkládané do Sanderse teď chtějí reflektovat do senátorky Jill Steinové, kandidátky Zelených, která nemá prakticky žádnou šanci uspět.

Steinová se nečekané šance chytila a začala potenciální voliče přitahovat k sobě. „Demokraté chtějí vaši podporu za to, že vám lhali, podkopávali a uráželi vás. Pokud se nepodřídíte, tak vás k sobě nepustí,“ napsala na svůj twitterový účet k fotografii, na které policisté brání demonstrantům v přístupu do areálu konventu. Navrch připojila hashtag #DemExit, který vyzývá k opuštění strany.

„Jsme stále součástí Demokratické strany. Nemáme v úmyslu nikam odejít,“ snažila se mírnit vášně Jessica Justiceová, delegátka primárkami zavázaná k volbě Sanderse. Podle ní se vyzývatelé k odchodu snaží jen těžit z nastalého dramatu a jejich prohlášení prohloubí už tak hlubokou propast. „Lidem, které jsem viděla se zlomeným srdcem v slzách, se budu snažit vysvětlit, že jejich práce nepřišla vniveč.“

Snahy její a dalších krotitelů vášní ale u některých rozhodnutých Sandersových příznivců zřejmě narazí na odpor a nesouhlas. Demokraté se bojí, že to může pomoci Trumpovi.


O sjezdu Demokratické strany dále čtěte:

BRAND24

Budu prezidentkou všech, vyhlásila Clintonová po přijetí nominace

Obama o Clintonové: Na funkci prezidenta nebyl nikdo nikdy vhodnější


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).