Menu Zavřít

Benešová vyjednala 251 milionů korun navíc. Ministerstvo spravedlnosti dostane z rozpočtu 31 miliard

22. 8. 2019
Autor: čtk

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vyjednala do rozpočtu úřadu na příští rok 251 milionů korun navíc. Ministerstvo tak má mít napřesrok na výdaje 31,05 miliard. Benešová požadovala navýšení o půl miliardy, výsledek dnešního jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) však označila za rozumný kompromis.

Většinu přidaných prostředků - 200 milionů korun - získá Vězeňská služba. „Chtěli jsme srovnat příkrosti mezi hasiči a Vězeňskou službou, protože kdyby se postupovalo tak, jak bylo navrženo, tak by to bylo nespravedlivé vůči Vězeňské službě,“ uvedla Benešová. „Zrušili jsme škrt provozních výdajů u Vězeňské služby, což je to samé, s čím jsem vyhověla policii a hasičům,“ doplnila Schillerová. Hasiči si v uplynulých dnech vyjednali 400 milionů korun navíc, policie dostala přidáno 1,1 miliardy korun.

Dalším 50 milionů korun poputuje na dostavbu pražského Justičního areálu Na Míčánkách. Naopak na areál v Českých Budějovicích ministerstvo další požadované prostředky nezískalo. „To tak v životě chodí. Život není, to co my chceme, ale to, co máme, takže musíme umět dělat kompromisy. Já chápu, že výstavby jsou dneska problematické, takže tam jsme trochu couvli,“ řekla k tomu Benešová, která upozornila, že oproti ostatním ministrům žádala po Schillerové „spíše drobné“.

Měla vláda sestavit rozpočet s nižším deficitem?

Letos ministerstvo spravedlnosti hospodaří s částkou zhruba 30,490 miliard. Částka zahrnuje i prostředky z EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy.

Ministerstvo dnes zveřejnilo, že v příštích dvou letech výrazně ušetří na provozních nákladech, a to díky nákupům na centrálním tržním místě. Uvedlo, že náklady za energie klesnou o 18 procent, což podle úřadu znamená úsporu 87 milionů korun - 71 milionů za plyn a zbytek za elektřinu.

Čtěte také:

Metnar vyjednal navýšení rozpočtu obrany na 75,5 miliardy korun

Schodek rozpočtu by měl zůstat 40 miliard korun. Měnit ho není potřeba, řekl Babiš

Hamáček vyjednal miliardu navíc pro policii. Peníze půjdou na nákup vozidel, provoz a platy

BRAND24

Plaga chce nalákat nové pedagogy. Z rozpočtu by pro ně měl dostat miliardu korun navíc

Petříček chce zvýšit rozpočet diplomacie o 1,5 miliardy. Peníze jsou nutné pro vládní priority

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).