Menu Zavřít

BBC fandí brexitu. Proevropský pochod Londýnem ji prý nezajímal

29. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

O víkendu pochodovalo Londýnem podle odhadu až sto tisíc lidí, kteří protestovali proti odchodu Británie z Evropské unie a postupu vlády premiérky Theresy Mayové. Masivní protest se ale nedočkal takové pozornosti, jak by si zasloužil. Tvrdí to účastníci pochodu, kteří se pustili především do veřejnoprávní stanice BBC.

Protestní pochod s heslem Unit efor Europe (Sjednoťme se za Evropu) byl svolán cíleně jen pár dní před zahájením procesu vystoupení z EU. Pochod se postupně přesunul z Hyde Parku přes Trafalgarské náměstí až před budovu britského parlamentu. Odhady o počtu účastníků se výrazně lišily. Nejprve se spekulovalo o 25 tisících, později o 50 a některé zdroje dokonce uváděly číslo 100 tisíc demonstrantů.

Velká akce se ale dočkala překvapivě malé odezvy médií, především stanice BBC. Alespoň tak to viděli její účastníci. „Je naprosto skandální, že BBC News věnuje proevropskému pochodu o 50 tisících lidech pět vteřin a novinkám z UKIP dává tak velký prostor,“ napsal na svůj twitterový účet bývalý poslanec za liberální demokraty Stephen Williams v narážce na protievropskou a protiimigrační Stranu nezávislosti spojeného království, jejíž tehdejší předseda Nigel Farage byl jednou z ústředních postav kampaně pro odchod z EU.

Williamsův příspěvek podpořili další účastníci akce. Jeden z nich uvedl, že BBC považuje demonstranty za „zlobivé děti o dni volna“.

BBC se terčem kritiky nestala jen kvůli svému televiznímu zpravodajství. Některým lidem se nelíbilo ani její zpravodajství na internetu. Souhrnnou zprávu z akce totiž nejprve opatřila titulkem, který odkazoval jen na minutu ticha, kterou účastníci drželi na počest obětí teroristického útoku z minulého čtvrtka. „Otřesný příspěvek. Tohle nemělo nic společného s útoky. Pochodovali jsme proti brexitu,“ uvedla Katherine Gwenová. Zřejmě i vlivem nátlaku veřejnosti pak BBC změnila titulek na „Tisíce vyšly do ulic při pochodu proti brexitu“.

Britská veřejnoprávní stanice zatím nechce zveřejnit, kolik stížností jí kvůli údajnému nedostatečnému informování o pochodu přišlo, ačkoliv jejich počet kvůli zákonu o volném přístupu k informacím nakonec stejně vyjde najevo.

BRAND24

Během kampaně před referendem o vystoupení z EU čelila BBC obvinění, že straní táboru, který si přál v unii setrvat. V posledních měsících se ale stále častěji objevují hlasy, podle kterých teď BBC straní vládě Theresy Mayové a před veřejností podporuje a propaguje její postup.

O brexitu dále čtěte:

Překvapivý vítěz brexitu: Polsko přivítá „střední kádry“ z Londýna

Volný trh a kontrola migrace: většina Britů by je podle průzkumu uvítala

Obchodní výhody členství v EU jsou převážně imaginární, tvrdí institut


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).