Menu Zavřít

Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem, jeho obliba stoupla. Polepšily si i Schillerová a Maláčová

11. 11. 2019
Autor: čtk

Nejlépe hodnoceným politikem mezi členy vlády a předsedy parlamentních stran zůstává premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jehož popularita se oproti předchozím měsícům ještě zvýšila. V říjnovém průzkumu agentury STEM ho kladně hodnotilo 52 procent lidí, tedy o sedm procentních bodů více než v červnu.

Na druhém místě opět skončila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s podporou od 43 procent občanů. Třetí místo s 39 procenty pozitivních hodnocení nově obsadili ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr kultury Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Proti červnu si polepšily Schillerová a Maláčová. Zaorálek v červnovém průzkumu nebyl hodnocen, ministrem kultury se stal až na konci prázdnin. Naposledy byl v průzkumu zařazen jako šéf diplomacie v listopadu 2017 a proti této době si polepšil o 12 bodů.

„Andrej Babiš zaznamenal oproti červnovému průzkumu zvýšení podílu příznivých hodnocení, což znamená, že opět je tábor jeho příznivců početnější než tábor jeho odpůrců,“ uvedli autoři průzkumu.

V porovnání s červnem si mírně polepšila ještě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), kterou kladně vnímá 36 procent Čechů.

 Popularita politiků

Naproti tomu obliba předsedy Pirátů Ivana Bartoše, ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) a šéfa komunistů Vojtěcha Filipa klesla. Bartoš kvůli poklesu popularity vypadl i z pětice nejlépe hodnocených politiků, v červnu byl s 39 procenty pozitivních hodnocení na třetím místě, nynějších 34 procent, což je nejméně v časové řadě, mu stačilo na šesté až sedmé místo.

Hodnocení ostatních politiků se příliš nezměnilo, včetně předsedy ČSSD a ministra obrany Jana Hamáčka, na kterého má příznivý názor stabilně třetina veřejnosti. Nejméně známým členem vlády zůstává ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Nezná ho téměř polovina dotázaných.

Mezi opozičními politiky se v první desítce umístil spolu s Bartošem ještě předseda SPD Tomio Okamura s 33 procenty na osmém místě. V červnu byl na pátém místě žebříčku.

STEM provedl průzkum od 11. do 25. října mezi tisícovkou lidí.

Jak hodnotíte Andreje Babiše?

Čtěte také:

Na hraně propasti: podpora ČSSD v září klesla na 5 procent

Komentář: Kde vzít na předvolební guláš

Volební model: ANO se vrátilo nad 30 procent, polepšili si i Piráti a ODS

Z představitelů stran lidé nejvíc věří Babišovi, nejméně Okamurovi, vyplývá z průzkumu

BRAND24

Volební průzkum: ANO si drží podporu třetiny voličů, levicové strany mírně posílily

Nejdůvěryhodnější ústavním činitelem je Rychetský. Zemanovi a Babišovi věří polovina lidí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).