Menu Zavřít

Babiš zažaluje Spiegel za článek o ovlivňování dotací

14. 6. 2016
Autor: ČTK

Ministr financí a vlastník skupiny Agrofert Andrej Babiš bude žalovat německý časopis Der Spiegel za článek, podle kterého měla jeho firma vliv na pravidla rozdělování evropských dotací. Babiš dnes v České televizi označil článek za nesmysl. Už předtím uvedl, že jde o pokračování kampaně europoslankyně Ingeborg Grässleové, která podle něj nemá ráda Českou republiku.

Časopis Der Spigel v pondělí uvedl, že indicie o vlivu Babišovy firmy na pravidla rozdělování evropských dotací má k dispozici evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který prověřuje kauzu Čapí hnízdo. Vyšetřování případu je podle časopisu složité i kvůli tomu, že český ministr financí disponuje v Bruselu rozsáhlou sítí důvěrníků.

Babiš tvrzení týdeníku odmítá. „Je to výmysl a budu je žalovat,“ řekl dnes České televizi. „Oni jenom opisují ty nesmysly, které někteří novináři účelově napíší,“ zdůvodnil Babiš své rozhodnutí.

Už dopoledne Babiš označil tvrzení o vlivu své firmy na rozdělování peněz za pokračování kampaně europoslankyně Grässleové, která podle jeho názoru nemá ráda Českou republiku. „Nemá hlavně ráda mě a dělá si na mně politickou kariéru,“ dodal Babiš na adresu Grässleové.

Právě předsedkyně výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová řekla Spiegelu, že Evropská komise příliš dlouho ignorovala problém s kontrolou dotací. Problémy s kontrolou evropských dotací v Česku se bude podle Spiegelu rozpočtový výbor europarlamentu zabývat na počátku tohoto týdne.

Evropský Úřad pro boj proti podvodům v současnosti prověřuje kauzu Čapí hnízdo. Vyšetřování případu je podle časopisu Der Spiegel složité i kvůli tomu, že český ministr financí disponuje v Bruselu rozsáhlou sítí důvěrníků.

Přečtěte si komentář Pavla Párala o střetu zájmu ministra financí:

Babišův konflikt zájmů je fatální

 Andrej Babiš

Důkazem údajného ovlivňování rozdělování evropských dotací ze strany Agrofertu je podle Spiegelu schůzka z 25. května 2015, která se prý uskutečnila v prostorách vyhrazených Babišovu hnutí ANO v českém parlamentu. Jejím tématem byl údajně nový Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) s rozpočtem 4,4 miliardy eur (119 miliard korun).

BRAND24

Peníze z něj měly původně získat malé a střední podniky, podle Spiegelu se ale právě na této schůzce zástupcům Agrofertu podařilo dosáhnout změny pravidel. Klíčovým důkazem, který úřad OLAF vede k tomuto přesvědčení, je prý anonymní e-mail, který se o schůzce místopředsedy představenstva Agrofertu Petra Cingra s náměstkem ministra průmyslu Tomášem Novotným zmiňuje.

Agrofert dnes ale v uvedl, že šlo o hromadnou oficiální schůzi pracovníka ministerstva průmyslu ze zástupci průmyslových podniků, svazů a zástupců státní správy, které se zúčastnilo asi 20 lidí. Cingr se jí podle Agrofertu zúčastnil jako prezident Svazu chemického průmyslu na základě rozhodnutí představenstva svazu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).