Menu Zavřít

Babiš uctil památku romských obětí v Letech

6. 9. 2016
Autor: čtk

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Babiš na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech na Písecku uctil památku jeho obětí. Opět odmítl, že by zpochybňoval holokaust.

Babiš minulý týden ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. Za výrok se Babiš již dříve omluvil a slíbil také peníze na postavení památníku. Do Letů vicepremiéra doprovodili ministři spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Babiš zopakoval, že jeho slova byla vytržena z kontextu a zpolitizována. „Mým cílem nebylo mluvit negativně. Já jsem svůj postoj k holokaustu jednoznačně vyjádřil tím, že jsem se přátelil s Arnoštem Lustigem, že jsme chodili spolu na večeře a že jsem sponzoroval jeho knížky,“ uvedl.

Babiš: Odkoupení vepřína má na starosti Dientsbier

Památník obětem tábora v Letech se nachází v těsné blízkosti vepřína. Vládě se už 18 let nedaří najít řešení situace. Zatím nedala peníze na to, aby vepřín od současných majitelů vykoupila, zdemolovala jej a vzniklo tak pietní místo. Babiš novinářům řekl, že on otázku případného výkupu vepřína neřeší. „To má za úkol pan Dienstbier, vláda mu to uložila v březnu 2016, takže já věřím, že to vyřeší,“ řekl.

Ministr kultury Daniel Herman před měsícem uvedl, že se domnívá, že vláda dokáže do konce volebního období otázku vepřína v Letech uzavřít. Naznačil, že existuje reálná možnost, jak na výkup sehnat peníze. Nikdo zatím nevyčíslil cenu vepřína. Babiš uvedl, že má určitou představu o tom, jako cenu by objekt mohl mít. „Nechci to ale komentovat, protože to není můj úkol,“ řekl ministr financí.

Vláda v pondělí potvrdila své odhodlání ukončit provoz velkovýkrmny na pietním místě. Podle ministra Dienstbiera kabinet preferuje výkup vepřína. Jeho majitelé nevylučují, že by vepřín prodali a jsou ochotni jednat i o výměně za jiný objekt vhodný pro chov prasat.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.


Dále čtěte:

BRAND24

Babiš podle Sobotky parazituje na Romech a mluví jako nácek

Popřel Babiš holokaust? Lety u Písku podle něj koncentrák nebyly


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).