Menu Zavřít

Babiš: Rozpočet už se navyšovat nebude, není prostor

30. 11. 2016
Autor: čtk

Ministra financí Andreje Babiše (ANO) zaujaly některé středeční návrhy poslanců k rozpočtu na příští rok, není ale podle něj prostor na zvyšování výdajů rozpočtu na úkor státního dluhu. K návrhům na navýšení armádního rozpočtu uvedl, že ministerstvo obrany si na nedostatek peněz nestěžuje.

Babiš řekl, že ve Sněmovně zazněla zajímavá vystoupení. „Zaujal mě návrh paní poslankyně Jany Černochové, že by armáda mohla mít lepší režim u investic,“ řekl Babiš novinářům. Poslankyně ODS navrhovala růst rozpočtu obrany o deset miliard. Ministr řekl, že za dobrý nápad považuje zřízení speciálního zákona, podle kterého by armáda nakupovala.

Ministr nemá dojem, že by si obrana stěžovala na nedostatek peněz. „Musí využít možnost a hlavně vysoutěžit zakázky velkého rozsahu, které překlenou víc než rok,“ řekl Babiš. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v úterý shodli, že je reálné, aby ČR dávala kolem roku 2025 na obranu dvě procenta HDP, jak požaduje NATO. Do roku 2020 chtějí dosáhnout na 1,4 procenta podle koaliční dohody.

Některé poslanecké návrhy Babiše zaujaly i v oblasti provozních nákladů. „Poslanci to studovali detailně, některé věci mě inspirovaly, takže se na to podívám. Ale základ je v tom, že skutečně není prostor na nějaké navyšování rozpočtu na úkor státního dluhu,“ řekl Babiš. O přesunech v rámci jednotlivých kapitol se musí poradit koalice, dodal.

Vicepremiér řekl, že stanovisko k pozměňovacím návrhům sdělí až za týden při závěrečném schvalování rozpočtu. Dopředu ohlásil, že nepodpoří úpravy, které by odebraly peníze na obsluhu státního dluhu.


Čtěte také:

BRAND24

Dvě procenta HDP na obranu v roce 2025? Je to reálné, shodují se Sobotka a Stropnický

Babiš: EET příští rok přinese do rozpočtu 4,3 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).