Menu Zavřít

Babiš představil Zemanovi jména ministrů. Koníček ve vládě nebude

17. 6. 2018
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v Lánech představil prezidentu Miloši Zemanovi jména všech adeptů na ministry za hnutí ANO i návrhy sociálních demokratů. Jména kandidátů na ministry následně na tiskové konferenci v Průhonicích neprozradil, pouze vyloučil, že by měl ve vládě jako ministr průmyslu a obchodu zasednout František Koníček, jak v posledních dnech spekulovala některá média.

Babiš doufá, že k řešení ohledně nominace Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí, kterou zásadně odmítají Zeman i komunisté, přispěje Pocheho setkání se Zemanem. Prezident se začne s ministry scházet koncem příštího týdne. Řešení chce Babiš současně hledat s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem i zástupci KSČM.

Hamáčka dnes v přímém přenosu České televize překvapilo kategorické odmítnutí Pocheho ze strany šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, který vyloučil, že by jeho strana vládu s Pochem mohla tolerovat. Hamáček však podle Babiše záležitost kolem Pocheho opakovaně v posledních týdnech řešil s prezidentem. „Já čekal, že do času referenda se ten problém kolem pana Pocheho vyřeší,“ uvedl Babiš.


Přečtěte si komentář: Andrej na pásce

 Páral


Hrad dnes informoval, že Zeman europoslance Pocheho požádá, aby svou kandidaturu zvážil. Stejnou výzvu mu už adresoval v sobotu Babiš. „Členové ČSSD hlasovali o vstupu do vlády, programovém prohlášení, rozdělení resortů, ne o jménech. Doufám, že ten problém společně vyřešíme,“ uvedl Babiš. Poche řekl, že se na schůzku se Zemanem bude připravovat, jako by se šel představit jako ministr zahraničí. Doufá, že se řeč bude točit kolem zahraniční politiky.

Babiš uvedl, že vnitrostranické referendum ČSSD se mělo týkat pouze programového prohlášení a rozdělení resortů, nikoliv obsazení kabinetu. V polovině května však předsednictvo sociální demokracie Hamáčka přehlasovalo a on musel jména ministrů dodat, řekl Babiš. „Proto žádné rozhovory o jménech nebyly, ale od počátku bylo jasné, že pokud bylo jméno pana Pocheho v mediálním prostoru, tak to byl velký problém pro prezidenta a KSČM,“ uvedl.

BRAND24

Premiér stále počítá s tím, že o důvěře jeho druhé vlády by měla Poslanecká sněmovna hlasovat 11. července.

Dále čtěte:

Komentář: Jedno zbytečné referendum

Hamáček s prezidentem řešil jména kandidátů na ministry. Zemanovi stále vadí Poche

ČSSD zaplatí za referendum 100 tisíc. Hlasováním na schůzích ušetří za poštovné

Ústecká ČSSD nepodpoří vládu s ANO, má výhrady k programovému prohlášení i obsazení rezortů

Rozhodnuto. ČSSD půjde do vlády s ANO, určili straníci v referendu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).