Menu Zavřít

Babiš podruhé. Zeman jmenuje šéfa ANO po půl roce znovu premiérem

6. 6. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman dnes podruhé jmenuje předsedu hnutí ANO Andreje Babiše předsedou vlády. Slib složí dosavadní premiér v demisi ve 14:00 na Pražském hradě. V krátké době by měl Babiš přinést prezidentovi návrh na složení nové vlády. Čekat musí na výsledek referenda sociální demokracie, ve kterém členové ČSSD rozhodují o účasti jejich strany ve vládě.

Zeman jmenoval poprvé Babiše premiérem před půl rokem. Navržená vláda ale nedokázala získat důvěru poslanců. Zeman Babišovi přesto slíbil i druhý pokus a do dnešního dne jeho kabinet nechal vládnout v demisi.

První Babišovu vládu sestavilo pouze hnutí ANO, druhý kabinet domlouvá s ČSSD. Ve Sněmovně ale obě strany mají málo poslaneckých hlasů, uchází se proto o podporu komunistů.

Na konci května Zeman oznámil, že se jmenováním Babiše nebude čekat na výsledek vnitrostranického referenda ČSSD. Prezident řekl, že tím chce vznik kabinetu urychlit. Tento krok je podle něj tlakem na ČSSD i na šéfa hnutí ANO.

Jména ministrů zatím Babiš veřejnosti neoznámil. Učiní tak asi až po referendu ČSSD. Ministry neplánuje představit ani dnes prezidentovi. Sociální demokracie už pět svých kandidátů vybrala, proti nominaci europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí se Zeman postavil.

BRAND24

Přečtěte si komentář: Přátelé, co teď?

Brífink Jana Novotného

Dále čtěte:

ČSSD zaplatí za referendum 100 tisíc. Hlasováním na schůzích ušetří za poštovné

Ústecká ČSSD nepodpoří vládu s ANO, má výhrady k programovému prohlášení i obsazení rezortů

Hamáček splnil slib. Zemana seznámil se jmény ministrů

Sociální demokraty v krajích dělí názor na vládní angažmá s ANO

Referendum ČSSD o vládě potrvá až do 14. června. Vedení doporučení nevydá

Tisíce lidí protestovaly v Praze proti Babišovi a podpoře KSČM


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).