Menu Zavřít

Babiš podle Sobotky parazituje na Romech a mluví jako nácek

2. 9. 2016
Autor: čtk

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se před blížícími se volbami rozhodl politicky parazitovat na problémech soužití s Romy, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k výroku ministra financí o romském koncentračním táboře v Letech na Písecku. Babiš ve čtvrtek při návštěvě vyloučené lokality v severočeském Varnsdorfu řekl, že do Let byli posíláni ti, co nechtěli pracovat. Podle Sobotky tak Babiš překročil tenkou hranici mezi populismem a náckovstvím.

Sobotka na Facebooku napsal, že za dva a půl roku v koaliční vládě ani jednou nezaznamenal, že by se Babiš nějak zajímal o problematiku sociálně vyloučených lokalit. Hnutí ANO navíc podle premiéra všemožně brzdí přípravu zákona o sociálním bydlení, který jako jediný může ukončit současnou praxi zneužívání části dávek na bydlení.

Návštěvu v romské lokalitě Sobotka označil za účelové předvolební divadlo. „Je jen otázka, zda na tuto návštěvu chtěl Andrej Babiš promyšleně mediálně upozornit ve stylu kampaně (kandidáta na amerického prezidenta) Donalda Trumpa anebo, zda se jen nekontroloval, a řekl, co si myslí,“ doplnil premiér.

Babiš popíral historická fakta

Vicepremiér Babiš ve čtvrtek ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že byly Lety koncentračním táborem.

„Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně. Sobotka dnes uvedl, že Babišovy výroky zpochybňují romský holokaust a popírají doložená historická fakta. Při návštěvě romské lokality si Babiš podle šéfa vlády vypomohl nepravdivou historickou paralelou, za kterou by se nemuseli stydět představitelé protektorátu Čechy a Morava ani současné extrémní pravice.

Je podobnost čistě náhodná? Přečtěte si o tom:

Popřel Babiš holokaust? Lety u Písku podle něj koncentrák nebyly

 Andrej Babiš (koláž Euro)

„Mezi populismem a náckovstvím je velmi tenká hranice. Obávám se, že ministr financí ji teď svými výroky překročil. Člověk, který v naší zemi disponuje naprosto ojedinělou koncentrací ekonomické, mediální a politické moci ukázal, že mu v honbě za hlasy není nic svaté,“ napsal premiér.

Sobotka: Babiš by si měl zajet do Let

Babiše vyzval, aby se omluvil a seznámil s historií. „Na jeho místě bych zajel do Let a na hodně dlouho sklonil hlavu před památníkem mužů, žen a dětí, kteří buď skončili svůj život v Osvětimi, nebo byli utýráni nelidskými poměry, které v tomto táboře panovaly,“ dodal.

Za svůj výrok o Letech se už Babiš omluvil na dnešním zahájení volební kampaně ANO v Ostravě. Tvrdí ale, že se jen špatně vyjádřil a jeho slova byla vytržena z kontextu.

Za svůj výrok o Letech se už Babiš omluvil na dnešním zahájení volební kampaně ANO v Ostravě. Tvrdí ale, že se jen špatně vyjádřil a jeho slova byla vytržena z kontextu.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil během druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi.


O aktivitách a zájmech Andreje Babiše čtěte více:

Stane se z celní správy Babišova státní bezpečnost?

BRAND24

Babišův experiment EET vstupuje do ostré fáze

Komentář: Andrejův marketingový náskok


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).