Menu Zavřít

Babiš je podle auditu ve střetu zájmů. Zpráva ale není konečná, tvrdí ministerstvo

2. 12. 2019
Autor: čtk

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) potvrdilo, že obdrželo auditní zprávu Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle úřadu ale nejde o finální verzi a Česko bude mít dva měsíce na odpověď a případné připomínky. Z vyjádření úřadu také vyplývá, že dokument nyní nelze zveřejnit, jak žádá opozice, protože Evropská komise „žádá o důvěrné zacházení“. Podle informací týdeníku Respekt zpráva premiérův střet zájmu potvrzuje. Babiš říká, že postupoval podle zákona.

Auditní zprávu zaslala EK do České republiky v pátek. Obsah dokumentu nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Premiér to znovu odmítl a tvrdí, že zákon neporušil.

„Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo auditní zprávu, s kterou se v pondělí seznámí odpovědní zaměstnanci. Evropská komise opět žádá o důvěrné zacházení s dokumentem, protože řízení stále trvá. Rozhodně nejde o finální podobu auditní zprávy,“ uvedl mluvčí MMR Vilém Frček. Dvouměsíční lhůta pro vyjádření připomínek začne v okamžiku, kdy MMR obdrží oficiální překlad zprávy do češtiny, řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) České televizi. Zatím má ministerstvo podle ní jen anglický originál.

Věříte, že Andrej Babiš neovládá Agrofert?

Organizace Transparency International, která na možný Babišův střet zájmů loni upozornila, ale trvá na tom, že auditní zpráva je konečná a MMR ji má zveřejnit. Zveřejnění požaduje i převážná část opozice. „Ministerstvo musí vše zveřejnit! Jde o peníze nás všech,“ vyzval na twitteru lídr Pirátů Ivan Bartoš. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že premiérův střet zájmů je jasný už od jeho vstupu do politiky. „V tuto chvíli mě ale zajímá, zda bude Česko muset do Bruselu kvůli jeho nenasytnému čerpání dotací vracet stovky milionů korun,“ dodal.


Čtěte komentář: Babiš nejsilnější

 První poslední Petra Weikerta


Ačkoliv obsah auditní zprávy není oficiálně znám, týdeník Respekt uvedl s odvoláním na dva nejmenované zdroje, že dokument potvrzuje Babišů střet zájmů. Jeden ze zdrojů Respektu sdělil, že Babiš podle auditu porušuje české i evropské právo.

Premiér výhrady EK odmítá. V České televizi řekl, že dodržel zákon o střetu zájmů, postupoval podle něj a jím vlastněnou firmu vložil do svěřenského fondu. Na zveřejnění auditu prý nemá vliv. „Je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně, když zákon 'lex Babiš' byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky. Lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů,“ řekl Babiš.

Komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

Dále čtěte:

Žádný střet zájmů. Zemědělský fond stojí v případě dotací pro Agrofert za Babišem

Konec beztrestnosti. Stát začíná přísněji postihovat chyby zemědělců

Přežil by Agrofert bez státu? Výrobci biopaliv a lesnické firmy jsou na veřejných zakázkách závislé

BRAND24

Komentář: Agrofert ukázal, že má co skrývat

Zadlužení Agrofertu u bank prudce narostlo, dosahuje už 44 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).