Menu Zavřít

Babiš: Evropa potřebuje novodobý Marshallův plán pro migraci

22. 3. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Migrační krizi je třeba mnohem aktivněji řešit mimo Evropu, řekl to český premiér Andrej Babiš. Podle něj Evropa potřebuje novodobý Marshallův plán, který by pomohl lidem přímo v jejich zemích, například v Sýrii. Babiš rovněž vyzval Evropskou unii, aby brala obavy České republiky vážně a aby nedocházelo k jejímu přehlasování, jako v případě uprchlické otázky.

Babiš v rozhovoru s německým deníkem Die Welt odmítl výtky, že Česko se vůči zbytku EU chová nesolidárně. „Z naší země jde každý rok deset miliard eur z podílu na zisku především do evropských zemí, jejichž firmy u nás investují,“ řekl Babiš. „Jsme rádi, že tu jsou. Ale ony tu také dělají dobré obchody. A často pocházejí právě z těch zemí, které nám vyčítají nedostatek solidarity,“ dodal šéf české vlády a hnutí ANO.

Varoval také, že se nesmí opakovat situace, kdy je Česká republika přehlasována, jako tomu bylo při schvalování kvót na přerozdělení uprchlíků. „To by bylo katastrofální,“ podotkl Babiš. Poukázal přitom na české populisty usilující o vystoupení Česka z EU. „Já ho nechci, jsem proevropský,“ poznamenal k případnému „czexitu“.

Babiš rovněž pochválil nového německého ministra vnitra a šéfa bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horsta Seehofera za jeho rozhovor v posledním vydání nedělníku Welt am Sonntag o tom, že v debatě o migraci se k východní části EU často přistupuje povýšeně a je používán moralizující tón, především ze strany Evropské komise.


Migrace slábne. Do Německa přišlo loni 186 644 běženců

Migranti v Německu


„Když se teď pan Seehofer takto vyjádřil o moralizování, mohu se z toho jen radovat,“ řekl Babiš. Se Seehoferem si prý velmi dobře rozumí a oba jsou „na stejné vlnové délce“.

„To, že kvóty nefungují, bylo od začátku jasné. Rozdělují Evropu. To je škoda. My zkrátka máme jinou migrační historii. Máme také 2500 perfektně integrovaných Syřanů, máme Vietnamce, Ukrajince, Slováky. Ale možná je něco i na tom, že komunistické režimy u nás na východě dodnes působí na náš postoj. Vždyť AfD (německá protiimigrační strana Alternativa pro Německo) byla také zvlášť silná na východě Německa,“ řekl Babiš.

Český premiér prohlásil, že migrační krize by se měla řešit „mnohem aktivněji mimo Evropu“. Dobrá podle něj byla dva roky stará dohoda s Tureckem.

Díky dohodě s Tureckem se počet příchozích do Řecka snížil až o 97 procent. Součástí dohody byla unijní finanční pomoc určená pro syrské uprchlíky na tureckém území, kterých je stále asi 3,4 milionu.


Čtěte komentář Pavla Párala: Dvě prohry AB

 Andrej Babiš


„Nyní potřebujeme řešení pro trasu přes Itálii do Evropy,“ podtrhl český premiér. Evropu je podle něj třeba chránit na jejích vnějších hranicích. „A musíme lidem v Sýrii nebo jinde pomáhat přímo u nich. Potřebujeme k tomu Marshallův plán. Co se týče migrantů, už tu existuje mnoho modelů, kanadský, australský. Jenom u nás to bohužel ještě úplně nefunguje,“ poznamenal Babiš.

Šéf české vlády se neobává dominance Německa a Francie při chystaných reformách Evropské unie. „Ne. Obě země byly motorem integrace. Ale velké země musejí také brát vážně a respektovat názory menších evropských zemí. To samozřejmě předpokládá, že budeme také přicházet s vlastními nápady. Toto jsme od svého vstupu podceňovali a nehráli jsme v EU aktivní roli,“ tvrdí ministerský předseda.

Babiš se neobává ani skutečnosti, že Česko není členem eurozóny, ani případného vytvoření dvourychlostní Evropy. „Země eurozóny na tom nejsou lépe než nečlenové. Když se hovoří o Evropě dvou rychlostí, vždycky se ptám, jak tyto rychlosti měříte? My Češi máme vynikající rychlost. Podívejte se na naše dluhy, rozpočet, máme nejnižší nezaměstnanost, téměř nejrychlejší růst,“ poznamenal Babiš a hájil také českou měnu.

„Česká koruna má pro naši zemi větší výhody. Naše banky jsou likvidní a eurozóna má problém s dluhy Řeků a Italů,“ podotkl Babiš s tím, že eurozóna potřebuje reformu a mělo by jít o hospodářský projekt, jenže je politický.

BRAND24

Premiér v demisi se vyjádřil také k otravě bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala v Anglii a případné zesílení sankcí vůči Rusku, které je z útoku nervovou látkou obviňováno. „Je skandální, pokud to je tak, jak tvrdí Britové. Ale nové sankce nedávají žádný smysl. Povedou jen k tomu, že zaskočí investoři z Jižní Koreje, Japonska nebo Číny. Paní (německá kancléřka Angela) Merkelová (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi blahopřála ke znovuzvolení a přitom zdůraznila úlohu dialogu. To je správné. Musíme vést dialog,“ uzavřel Babiš.

Čtěte také:

Do EU loni přišlo 205 tisíc nelegálních migrantů, nejméně za čtyři roky

Migranti jsou sociální bomba, která hrozí explozí, říká Berlusconi

Od vítání k deportaci. Dostat uprchlíka z Německa do Afghánistánu stojí 350 tisíc

Nefungují a rozdělují Evropu. Tusk zkritizoval kvóty na uprchlíky

Migrantů přicházejících do Německa trvale ubývá. V lednu jich bylo 12 tisíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).