Menu Zavřít

Babiš čelí kvůli půjčkám trestnímu oznámení. Agrofert se bude bránit

19. 5. 2016
Autor: čtk

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) čelí trestnímu oznámení, podle nějž některým bankám nabízel výhodnější podmínky vůči státu a souběžně s tím od stejných bank získával lepší obchodní podmínky pro firmy, které ovládá nebo jsou s ním spřízněné. Babišův holding Agrofert považuje tvrzení z trestního oznámení za účelové a podává trestní oznámení na neznámého pachatele pro pomluvu.

O trestním oznámení, které bylo podáno na státním zastupitelství v Praze, informoval ve čtvrtek server Neovlivní.cz.

„Andrej Babiš tak hrubým způsobem zneužil interní informace a z pozice své funkce zcela vědomě a účelově ovlivnil stávající pravidla. A to za zjevným účelem získání značného prospěchu nebo přímo finančního zisku pro sebe, osoby blízké, své firmy, či firmy jím ovládané zjevně či skrytě, popř. pro jiné subjekty, které jsou ve sféře jeho osobního vlivu,“ cituje server z trestního oznámení.

Tvrzení z trestního oznámení na Babiše považuje Agrofert za absurdní. „Andrej Babiš Agrofert od svého vstupu do ministerské funkce v lednu 2014 neřídí a nikde za něj nejedná, ani pokud jde o vyjednávání podmínek úvěrového financování či jakékoli jiné záležitosti,“ sdělil mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Trestní oznámení podává i Agrofert

Zatím poslední trestní oznámení je podle mluvčího Agrofertu v pořadí čtvrtým podáním anonymního pisatele na Babiše za posledních několik měsíců. „Jsme přesvědčeni, že autorem všech těchto trestních oznámení je tatáž osoba, které nejde o nic jiného než o poškození naší firmy a jejího majitele. Koncern Agrofert proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele pro cílené pomluvy a poškozování dobrého jména naší společnosti,“ oznámil Hanzelka.

BRAND24

Z dosavadních trestních oznámení se první vztahovalo k evropským dotacím pro Farmu Čapí hnízdo, které následně začala vyšetřovat česká policie i evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Další oznámení se týkala podezření na dojednávání výhodnějších podmínek pro firmy Agrofertu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a kampaně na zavedení elektronické evidence tržeb.

Přečtěte si o ataku Babiše na Sobotku

Trestní oznámení. Babiš tvrdě zaútočil na Sobotku

 Andrej Babiš

O svém trestním oznámení informovalo ministerstvo financí, týká se také správy státního dluhu. V jeho řízení odhalil interní audit ministerstva některé transakce z let 2004, 2005 a 2009, při kterých mohla vzniknout škoda v řádu miliard korun. Ministerstvo neuvedlo, jestli trestní oznámení míří na neznámého pachatele, nebo na konkrétního člověka. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl ministrem financí v roce 2009, uvedl, že jde o „Babišův mediální humbuk“, aby odvedl pozornost od svých skutečných problémů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).