Menu Zavřít

Až 8 tisíc měsíčně. Horníci OKD budou dostávat příspěvek tři roky

11. 5. 2016
Autor: Mladá fronta

Vláda schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Ti, kteří odejdou jinam, dostanou sedm tisíc, respektive osm tisíc korun měsíčně po tři roky, pokud odpracovali aspoň 15 let. Ačkoli návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka ke zmírnění sociálních dopadů kvůli útlumu těžby kritizoval ministr financí Andrej Babiš, nakonec byla vláda jednomyslně pro. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je to důležitý krok v pomoci lidem i regionu.

Podle Sobotky zůstává cílem vlády udržet OKD v provozu. „Část propouštěných horníků je zároveň připraven zaměstnat státní podnik Diamo,“ uvedl premiér v tiskové zprávě. Situací v OKD se bude kontinuálně zabývat pracovní skupina, složená ze zástupců vlády, sociálních partnerů a kraje.

„Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu v závislosti na počtu odpracovaných let. Ten, kdo odpracoval dva až pět let, bude příspěvek pobírat tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok navíc se mu počet měsíců, po které může s příspěvkem počítat, zvyšuje o tři,“ uvedlo dnes MPO. Výjimku podle něj bude tvořit sociálně ohrožená skupina pracovníků starších 50, respektive 55 let, kteří u firmy pracovali nepřetržitě nejméně 25 let a v podzemí odpracovali alespoň 3300 směn. Ti by mohli příspěvek dostávat pět let.

„U povrchových pracovníků je podmínkou dosažení věku nejméně 55 let. Výše příspěvku bude diferencovaná podle převažující činnosti. V případě převažující práce v podzemí bude činit 8000 Kč a na povrchu 7000 Kč měsíčně,“ dodalo MPO.

Spor dnes vedl Babiš o to, kdo přesně má příspěvky dostat. Původní návrh MPO počítal s tím, že příspěvky ke zmírnění dopadů útlumu těžby by od státu měli dostávat nejen propuštění horníci a další pracovníci OKD, ale i deset dalších firem. Babiš dnes před jednáním vlády uvedl, že s návrhem nesouhlasí, protože je příliš široký. Podotkl, že nesouhlasí například s tím, aby příspěvky dostávali horníci z povrchových dolů.

BRAND24

Vedle lidí z OKD měli podle původního návrhu MPO dostávat příspěvky i propuštění zaměstnanci společností Severní energetická, Slezská důlní díla, Důl Kohinoor, Czech Coal Power, Coal Servicec, Sev.en WT, KSK - BELT, Diamo s uranovými doly, ze závodu Slováckých strojíren Komořany a také báňští záchranáři OKD HBZS. Ministerstvo průmyslu však dnes během jednání vlády ČTK sdělilo, že schválený příspěvek se týká jen zaměstnanců OKD.

Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).