Menu Zavřít

Armádní vendety: vysocí manažeři přicházejí o prověrky kvůli nepohodlným názorům

18. 7. 2017
Autor: čtk

Klíčoví manažeři a vojáci mají problémy kvůli svému postoji k problematickým armádním zakázkám. O bezpečnostní prověrku už přišel bývalý velitel, další na řadě může být náměstek ministra.

Na ministerstvu obrany je v posledních měsících pěkně živo. O bezpečnostní prověrku přišel bývalý velitel 4. brigády rychlého nasazení a účastník řady misí Miroslav Hlaváč, totéž hrozí i náměstkovi ministerstva Pavlu Beranovi. Prověrky však mohou zasáhnout i do života dalších vysoce postavených pracovníků resortu. Podle zdrojů z armádních kuloárů má odebírání bezpečnostních certifikátů příčinné souvislosti s postojem armádních manažerů k některým strategickým a zároveň problematickým zakázkám.

„Před dvěma lety přišel plukovník Hlaváč na Generální štáb jako ředitel rozvoje a plánování pozemních sil. Měl prověrku na ,Přísně tajné‘, ale pro někoho měl nevhodný přístup k výběru vrtulníků Bell. Tak mu teď ,Přísně tajné‘ sebrali a s tím člověkem je v armádě konec. A přitom je to fakt poctivý a férový voják,“ sdělil pod příslibem anonymity týdeníku Euro dobře informovaný zdroj z armády.

Nově se objevily informace, že bezpečnostní prověrka má být otevřena také ekonomickému náměstkovi ministerstva Pavlu Beranovi. Podle neoficiálních zdrojů z resortu to může souviset s tím, že odmítl podepsat smlouvu na nákup 3D radarů protivzdušné obrany MADR. Ty má armádě dodat izraelská firma Elta Systems ve spolupráci se společností Retia, která patří do holdingu českého zbrojařského magnáta Jaroslava Strnada.


Přečtěte si více o průtazích kolem nákupu mobilních radarů

 Izraelské řešení vyhrálo. Přestože Stockholm poslal do Prahy o 600 milionů levnější nabídku, Stropnický ji nevyužil. Švédský Saab prý neměl podporu vlády.


Jenže kontrakt už nějaký čas vázne, navíc si armáda vybrala dražší a problematičtější nabídku, než byly ty, se kterými přišla konkurence. U odborné veřejnosti se nadto šíří informace, že kontrakt má vážné trhliny, přičemž tou nejzásadnější vadou má být nemožnost navázání spojení radarů se systémy NATO. Ze zjištění týdeníku Euro vyplývá, že Beran odmítl kontrakt podepsat s tím, že z vyjednávání o nákupu radarů byl odstaven, ale přesto měl smlouvu signovat. Připomeňme, že zakázka běžela celou dobu pod taktovkou politického náměstka ministerstva obrany Daniela Koštovala.

Sám Beran odmítl cokoli komentovat. „Toto jsou interní věci ministerstva,“ řekl týdeníku Euro. Před nástupem na ministerstvo působil ve státním podniku LOM Praha. K otevření své bezpečnostní prověrky nevidí žádný důvod. „Překvapuje mne, odkud berete takové informace. V tuto chvíli jsem držitelem certifikátu na stupeň,Tajné‘ a nevidím jediný důvod, proč bych měl někomu dávat příčinu, aby mi prověrku odebral,“ tvrdí Beran.

Nákupy jsou pro armádu už řadu let zlým snem. Ministr obrany Martin Stropnický stačil za své éry vyměnit náměstka pro vyzbrojování již třikrát, přičemž od letošního února hledá – zatím marně – čtvrtého. Sekci akvizic vedl Koštoval, Beran byl jejím vedením pověřen po něm. Před časem ji navíc opustila šéfka odboru vzdušných sil Jitka Nalevajková, která měla na starost strategické zakázky na už zmíněné radary nebo víceúčelové vrtulníky. I proto se všeobecně očekávalo, že Koštovala „nastálo“ vystřídá ekonomicky gramotný Pavel Beran. Resortu totiž hrozí, že ani v letošním roce neutratí stále se navyšující rozpočet a bude opakovaně čelit tvrdé kritice. Z loňského roku obraně přebyly čtyři miliardy korun, dalších 4,7 miliardy navíc pak získala letos.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka o české armádě:

Politická akademie Martina Stropnického

Akce Ostrava. Zn. „Top Secret“

BRAND24

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).