Menu Zavřít

Apple odvedl na dani v Británii to, co vydělá za dvě hodiny

2. 7. 2016
Autor: ČTK

Americký Apple v Evropě platí nízké daně. V Británii na nich podle odhadů v minulém roce zaplatil jen to, co globálně vydělal za dvě hodiny.

Podle veřejně dostupných informací do září 2015 Apple globálně vydělal 37,5 miliardy liber. Dvě miliardy z toho podle odhadů připadají na Velkou Británii. V případě Spojeného království s jeho dvacetiprocentní korporátní daní by to znamenalo zdanit částku okolo čtyř set milionů liber. V minulém roce ale Apple na daních v Británii zaplatil v librách jen necelých 10 milionů.

Apple stejně jako například Google, Facebook či Microsoft totiž zisky z prodejů v Evropě stahuje do své evropské centrály v irském Dublinu. V Irsku je korporátní daň nejnižší v EU.

Zatímco ve Spojených státech je sazba 35 a ve Velké Británii 20 procent, v Irsku firmy musí za standardních podmínek na daních odvádět pouze 12,5 procenta. Díky speciálním podmínkám, které s irskou vládou vyjednal v devadesátých letech Steve Jobs, tu však Apple na daních platí jen 2,5 procenta.

Evropská komise již delší dobu zvláštní dohody nadnárodních firem s členskými státy Unie prošetřuje. Podle EU totiž představují nežádoucí státní podporu a významně narušují tržní prostředí. Daňové úlevy byly již evropskými úřady postaveny mimo zákon v Belgii, Lucembursku či Nizozemsku.

BRAND24

V Lucembursku a Nizozemsku musí podle listopadového rozhodnutí Evropské komise společnosti Starbucks a Fiat na daních zpětně doplatit 20, resp. 30 milionů eur. S doplacením 130 milionů liber na daních britským úřadům souhlasil v lednu Google. Zároveň stejně jako Facebook akceptoval i to, že příště bude platit vyšší daně.

Vyšetřování Evropské komise trvá již od roku 2014. V případě, že by se nezákonnost zvláštních daňových úlev prokázala, jen v Irsku by Apple podle agentury Bloomberg mohl na daních zpětně doplatit přes 8 miliard dolarů. Podobná situace by ale mohla hrozit i v jiných zemí. Například v Itálii Apple nedávno souhlasil se zpětným vyplacením 318 milionů eur, které na daních dlužil za uplynulé dva roky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).