Menu Zavřít

ANO navrhuje do čela financí Schillerovou, vicepremiérem se má stát Brabec

12. 5. 2017
Autor: čtk

Hnutí ANO navrhuje jako případnou nástupkyni ministra financí Andreje Babiše (ANO) jeho dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou. Obsahem návrhu, který Babiš ve čtvrtek odeslal předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), je také povýšení ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) do funkce vicepremiéra.

Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdil místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Babiš ve čtvrtek požádal Sobotku o co nejrychlejší svolání koaliční rady a sdělil mu svůj návrh na obsazení ministerstva pro případ, že by prezident Miloš Zeman vyhověl návrhu na jeho odvolání. ČSSD i KDU-ČSL si přejí Babišův konec ve vládě kvůli nejasnostem v jeho příjmech, majetku či obsahu nahrávek, které se nedávno objevily na internetu.

BRAND24

Vicepremiér Babiš sice pro svůj odchod z kabinetu nevidí důvod, ale na rozdíl od začátku současné vládní krize ho již opatrně připouští. Ve čtvrtek uvedl, že nechce být předmětem sporu mezi prezidentem a premiérem. Podle ČSSD by neměl být Babišův nástupce v čele ministerstva spojen s jeho někdejší firmou Agrofert.

O současné náměstkyni ministra financí pro daně a cla Schillerové se spekulovalo jako o možné nástupkyni Babiše už od chvíle, kdy premiér začal usilovat o jeho konec ve vládě. Brabec je místopředsedou hnutí ANO a v kabinetu je od jeho jmenování v lednu 2014. Bělobrádek jejich navržení potvrdil, nechtěl ho však komentovat. „To je věc ANO, nikoli KDU-ČSL,“ uvedl.

Babiš: Nevidím důvod, aby Sobotka neakceptoval Schillerovou
Andrej Babiš nevidí důvod k tomu, aby Alenu Schillerovou premiér Bohuslav Sobotka neakceptoval.

Navrhovaná náměstkyně podle Babiše představuje profesionální úřednici, která celý život pracuje ve finanční správě a není v žádné straně. Svůj návrh považuje Babiš za nejlepší řešení k odblokování současné situace. „Není důvod, aby pan premiér neakceptoval náš návrh a nepředložil ho panu prezidentovi,“ řekl.

Sobotku nedáme. ČSSD odmítla Zemanův návrh a dál požaduje konec Babiše

Kauza Babišových nahrávek míří výš: europarlament bude řešit politické zneužití médií v Česku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).