Menu Zavřít

ANO chce odsunout hlasování o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání

16. 1. 2018
Autor: čtk

Poslanecký klub hnutí ANO bude hlasovat proti vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a svého předsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Faltýnek navrhuje, aby se o vydání obou politiků ANO hlasovalo příští týden v úterý.

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli financování farmy Čapí hnízdo, kvůli němuž jsou oba politici obviněni z dotačního podvodu. Trestní stíhání zahájila policie před volbami, musela ho ale pozastavit, když Babiš i Faltýnek získali opětovným zvolením plnou poslaneckou imunitu.

„Klub ANO se drtivou většinou rozhodl, že bude na plénu hlasovat proti vydání obou poslanců,“ řekla členka mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (ANO).. Mandátový a imunitní výbor předtím doporučil vydání Babiše a Faltýnka, když pro doporučení hlasovali zástupci všech parlamentních stran s výjimkou ANO.

Imoba chce, aby se ředitel OLAF vyjádřil k jejím připomínkám
Imoba si stěžuje na to, že v době spáchání údajného podvodu nebyla v České republice zavedena trestní odpovědnost právnických osob. „Protože evropské právo neobsahuje žádnou bezprostředně účinnou právní úpravu těchto trestných činů a způsobu jejich trestání, může se podezření opírat pouze o vnitrostátní české právo, které však před 1. lednem 2012 trestní odpovědnost právnických osob neznalo,“ uvádí v otevřeném dopise předseda představenstva firmy Václav Knotek.

Podle Knotka také závěrečná zpráva úřadu pomíjí fakt, že skutek již prošetřovala česká policie, která má ohledně vyšetřování širší pravomoci než OLAF. „Úřad OLAF nedisponuje žádnými pravomocemi, které by překračovaly ve vztahu k dané věci možnosti Policie ČR,“ uvádí firma.

Společnost prý také neměla možnost se v průběhu vyšetřování úřadu hájit, nebylo jí sděleno, jaký čin OLAF vyšetřuje a neměla přístup do vyšetřovacího spisu.

V předchozím volebním období se poslanci ANO hlasování o vydání Babiše a Faltýnka neúčastnili. Změnu postoje dnes předseda Sněmovny Radek Vondráček a ministr zahraničí Martin Stropnický zdůvodnili tím, že v policejní žádosti o vydání nepřibyly žádné důkazy. Vondráček také řekl, že má pochybnosti o tom, zda není stíhání Babiše a Faltýnka politicky motivované.


Imunitní výbor doporučil Sněmovně vydat Babiše a Faltýnka ke stíhání. Čtěte více

 Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš


Faltýnek také řekl, že podle vyjádření poslanců ANO v mandátovém a imunitním výboru vyšetřovatel případu Pavel Nevtípil před výborem lhal. Jednání výboru je neveřejné, poslanci jiných stran se podobným způsobem o Nevtípilově výpovědi nevyjadřovali.

Faltýnek odmítá, aby se o jeho a Babišově vydání hlasovalo ještě před dnešním jednání o důvěře menšinové vládě ANO. Nechce věc projednávat ani v tomto týdnu, podle něj by mělo mít přednost projednání návrhů zákonů, které jsou Sněmovně předložené.

BRAND24

Jak olafnout svoje mouly. Čtěte komentář Pavla Párala

 Páral

Čtěte také:

Kauza Čapí hnízdo je sportsťárna, zlobí se Babiš. OLAF podle něj není nezávislý

Čapí hnízdo bylo propojeno s Agrofertem, tvrdí zpráva OLAF

Imunitní výbor si pozval bývalého detektiva Komárka. Nehoráznost, zlobí se Kalousek

OLAF odmítl vydat českým europoslancům zprávu o Čapím hnízdě

Agrofert si kvůli zprávě OLAF stěžuje u evropského soudu i u ombudsmana

Zpráva OLAF o Čapím hnízdu obsahuje slovo podvod, tvrdí Michálek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).