Menu Zavřít

Analytici: Trump schytal další rány, Comeyho svědectví však ustál

9. 6. 2017
Autor: čtk

Prezident Donald Trump čtvrteční senátní slyšení exšéfa FBI Jamese Comeyho podle agentury Reuterse "přežil", i když výbušná aféra kolem údajného ruského vměšování způsobila šéfovi Bílého domu další šrámy. Comey vypovídal o svých kontaktech s prezidentem a o vyšetřování skandálu kolem údajných ruských pokusů zasahovat do loňských prezidentských voleb v USA.

Trumpova mluvčí Kellyanne Conwayová odbyla žádosti novinářů o reakci poznámkou, že prezident „o Comeyho slyšení ví“. Podle anonymních zdrojů z Bílého domu byl Trump s Comeyho výpovědí „velmi spokojen“. Líbilo se mu prý hlavně jeho prohlášení, že Trumpa ujistil, že není vyšetřován kvůli vazbám na Rusko. To prezident tvrdí už dlouho.

„Stín podezření ale na Bílý dům stále těžce dopadá,“ konstatovala agentura Reuters. Aféru dál vyšetřují čtyři kongresové výbory a navíc i speciálně jmenovaný vyšetřovatel Robert Mueller.

„Byl to strhující portrét Donalda Trumpa v přímém televizním přenosu, který nemá obdoby, pokud jde o možnost ohrozit prezidentský úřad,“ napsala dnes v analýze agentura AP. „Comeyho vyjádření plné puntičkářských detailů je výzvou poslancům, veřejnosti i zvláštnímu vyšetřovateli, který nyní zkoumá možné vazby mezi volebním štábem Trumpa a Ruskem. Komu lze věřit? Bývalému vrcholnému policejnímu úředníkovi, který vypovídal pod přísahou, nebo prezidentovi proslulému překrucováním pravdy v záležitostech velkých i malých?“ shrnuje agentura.


Byl jsem odvolán kvůli vyšetřování ruských aktivit, tvrdí Comey

 Bývalý šéf FBI James Comey při výslechu v Senátu


Řada demokratických poslanců je stále přesvědčena, že Trumpovo chování zakládá podezření z pokusu bránit výkonu spravedlnosti, což je federální zločin. „Právníci na takovém podezření budou dál pracovat. Hromadí se důkazy, že prezident reálně zneužil moc,“ řekl demokratický poslanec Ron Wyden, člen senátního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, který ve čtvrtek Comeyho vyslýchal.

Trump může v létě čelit dalším problémům, pokud se objeví nové úniky informací o údajném ruském vlivu, soudí Reuters. Bílý dům se přitom chce soustředit na klíčové úkoly volebního programu, zejména reformu daní a zdravotního pojištění. Ruský skandál kromě toho dává oponentům Trumpa v Republikánské straně důvod, proč se od hlavy státu distancovat.

Comey se při čtvrtečním slyšení odmítl vyslovit k tomu, zda se Trump svým chováním dopustil trestného činu. Server Politico dnes napsal, že ani právní experti nejsou v této otázce jednotní. Je nicméně jisté, že Comey poskytl vyšetřovateli Muellerovi „tučnou složku“ materiálu k pečlivému zkoumání, uvedl server.


Co může Trumpa udržet u moci i po roce 2020? Přečtěte si komentář

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Pro skalní Trumpovy stoupence je Comey jen dalším reprezentantem „žumpy“, kterou se prezident ve volební kampani zavázal vyčistit. Akční skupina Velká americká aliance vydala tento týden 400 tisíc dolarů (přes devět milionů korun) na útočnou reklamu proti Comeymu. Tvrdí v ní, že exšéf FBI nedostatečně dbal na ochranu Američanů před teroristy.

BRAND24

Eroze Trumpova volebního kapitálu pokračuje, píše Reuters. Podle průzkumu, který agentura uspořádala se společností Ipsos, schvaluje chování prezidenta 38 procent a nesouhlasí s ním 58 procent Američanů.

Trump: Jsem naprosto očištěn
Comeyho výpověď před senátním výborem skončila ve čtvrtek podle Trumpa jeho „naprostým a úplným očištěním“. Šéf Bílého domu to dnes napsal na twitteru v první přímé reakci na Comeyho svědectví o vyšetřování údajných kontaktů Trumpova volebního týmu s Ruskem.

„Navzdory tolika falešným prohlášením a lžím, naprosté a úplné očištění,“ napsal prezident ve své oblíbené sociální síti. Narážel tím pravděpodobně na Comeyho prohlášení, v němž potvrdil informaci předanou již dříve Trumpovi, že v kauze ruského vměšování není on sám vyšetřován.

Prezident zároveň Comeyho obvinil z úniku informací. Komentoval tak čtvrteční přiznání bývalého šéfa FBI, že předal tisku písemný záznam své debaty s Trumpem v Bílém domě. Prezident v ní Comeyho žádal, aby zastavil vyšetřování bezpečnostního poradce Michaela Flynna zapleteného do ruského skandálu. Comey prý chtěl zveřejněním záznamu urychlit jmenování zvláštního vyšetřovatele, který by se ruským vměšováním zabýval.

Dále čtěte:

Trump má z Comeyho prohlášení radost, dává mu zapravdu

Trump vybral šéfa FBI, má se jím stát právník Christopher Wray


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).