Menu Zavřít

Analytici: Trump může ohrozit německé investice za 5,4 bilionu

9. 11. 2016
Autor: čtk

Pokud Spojené státy po vítězství Donalda Trumpa začnou stavět ekonomické bariéry, může to ovlivnit přes 1,5 milionu pracovních míst v Německu. Informoval o tom německý ekonomický institut Ifo.

„Podstatné zhoršení amerického ekonomického klimatu by se dotklo přes 1,5 milionu pracovních míst v Německu a téměř 200 miliard eur (5,4 bilionu korun) přímých zahraničních investic ze strany německých firem ve Spojených státech,“ uvedl v tiskové zprávě Gabriel Felbermayr z mnichovského institutu. Utrpět by podle něj mohl především automobilový, strojírenský a farmaceutický sektor.


Povolební vývoj v USA sledujte online


Německo loni do Spojených států vyvezlo zboží za celkem 103 miliard eur (2,8 bilionu korun), opačným směrem putovalo zboží za 60 miliard eur (1,6 bilionu korun). „Na vývozu do USA závisí přímo i nepřímo asi 2,5 procenta celkové německé zaměstnanosti, což je ekvivalent více než milionu pracovních míst. Dalších 630 tisíc pracovních míst v Německu připadá na firmy, nad nimiž mají kontrolu americké podniky,“ podotkl Felbermayr.

Felbermayr podpořil také uzavření dohody Evropské unie o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP). To je ale zatím kvůli neshodám politiků v nedohlednu, tvrdí pozorovatelé.


Dále čtěte:

NYT: Americká žurnalistika selhala. Média neodhadla míru hněvu voličů

BRAND24

Trumpova přednost? Vazby k Česku, shodují se tuzemští politici

Le Penová, Farage, Wilders. Trumpovi už gratulují populisté


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).