Menu Zavřít

Analytici: Demise vlády vývoj ekonomiky neohrozí, korunu ale mohou potkat výkyvy

2. 5. 2017
Autor: čtk

Demise vlády, kterou oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle analytiků neohrozí vývoj ekonomiky ani vnímání země zahraničními investory. Česko podle nich totiž těží z předchozí dlouhé stability. Určitou reakci lze prý čekat u kurzu koruny, který by mohl být více rozkolísaný.

„Vládní krize v posledních letech nebývají velkým tématem pro zahraniční finanční investory. Domníváme se, že ani demise vlády nepoznamená důvěru finančních trhů v českou ekonomiku. Kurz koruny ale může dočasně reagovat vyššími výkyvy,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Politická nestabilita je sice podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka pro finanční trhy a ekonomiku vždy minus, nicméně Česká republika má natolik dobré parametry ekonomiky, že ji demise vlády neohrozí. „Nyní bude záviset, jak rychle bude sestavena nová vláda, nebo zda země bude směřovat k předčasným volbám. Podle toho může koruna kolísat v řádu haléřů nahoru či dolu. Pro dlouhodobé investory se pohled na Českou republiku nijak nemění,“ uvedl.


Ohlasy na překvapivé Sobotkovo rozhodnutí sledujte ONLINE

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferencií


Ani hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš se nedomnívá, že by demise pro českou ekonomiku přinesla něco zásadně nového. „V tuto chvíli věříme, že by dopady vládní krize na trhy měly být na trzích krátkodobé. Na české koruně to může vystrašit část sázkařů na její zisky a vést k uzavírání dlouhých korunových pozic,“ uvedl.

Investoři Sobotkův krok podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy vnímají jako prázdné politické gesto v rámci předvolební kampaně. „Politická situace v České republice byla v posledních více než třech letech nebývale stabilní, což investoři ocenili. V tomto kontextu tedy také budou investoři číst Sobotkův právě oznámený krok, tedy jakožto politicky motivovaný čin, jenž však nemá potenciál ohrozit solidní výkon ekonomiky, nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, ani čtvrté nejzdravější veřejné finance v EU,“ uvedl.

BRAND24

Aktuální kurz eura ke koruně:

Dále čtěte:

Důvěra ve vládu klesá už půl roku

Přebytek rozpočtu meziročně klesl téměř pětinásobně na 6,3 miliardy

Veřejné finance v přebytku až do 2020, plánuje rezort financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).