Menu Zavřít

Americký velvyslanec Schapiro končí. Díky moc všem, vzkázal v češtině

20. 1. 2017
Autor: ČTK

Andrew Schapiro dnes končí své působení ve funkci velvyslance USA v České republice. Post opouští v den inaugurace nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Velvyslanectví dnes zveřejnilo Schapirovo rozloučení, ve kterém vzpomíná na čas strávený v Česku a děkuje všem za vzkazy zaslané jemu a jeho rodině.

„Navždy budeme vzpomínat na čas strávený v této úžasné zemi,“ řekl Schapiro v rozloučení, které zakončil česky „Díky moc všem!“.

Schapiro není kariérním diplomatem, na misi v Praze ho vyslal Trumpův předchůdce Barack Obama jako svého politického velvyslance. Právě kvůli své vazbě na Obamu Schapiro při střídání prezidentů podal rezignaci, jak je v americké politice zvykem.

Po Schapirovi ambasádu dočasně povede současná zástupkyně velvyslance Kelly Adamsová-Smithová. O tom, kdo a kdy ho v roli velvyslance nahradí, zatím není jasno. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nedávno prohlásil, že je možné, že místo velvyslance zůstane neobsazené poměrně dlouho vzhledem k tomu, že s nástupem Trumpa končí všichni Obamovi političtí velvyslanci, tedy přibližně třetina amerického diplomatického sboru.

Schapiro vedl ambasádu dva a půl roku, během kterých se několikrát dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Poprvé se střetli kvůli tomu, že americký velvyslanec označil za „poněkud prekérní“, když se Zeman chystal do Moskvy na vojenskou přehlídku k oslavám výročí konce druhé světové války. Většina evropských státníků účast odmítla kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Zeman Schapirovi vzkázal, že má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Na Hradě byl

Český prezident také považoval za pokrytecké, když Schapiro společně s dalšími velvyslanci propagoval v Česku boj proti korupci. Amerického velvyslance, údajně kvůli chybě protokolu, zkritizoval i za to, že se nezúčastnil hradních oslav 28. října. Schapiro však na Hradě byl.

Původní profesí právník Schapiro přišel do Česka díky vazbě na Obamu a také rodinné historii. Jeho matka Raya Czerner Schapirová pochází z Prahy, odkud v roce 1939 uprchla jako malá před nacisty.

BRAND24

Po návratu do Spojených států se Schapiro zřejmě vrátí k právnické praxi. Během následujícího půl roku se ale bude poměrně často objevovat také v Praze. Do konce školního roku tu totiž zůstane jeho žena a dvě děti.

Čtěte dále:

Škoda lásky, Goodbye Andrew! Lidé se rozloučili s Schapirem, ten nedorazil

Ivana Trumpová se chce stát americkou velvyslankyní v Česku

Trumpova přednost? Vazby k Česku, shodují se tuzemští politici


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).