Menu Zavřít

Americký paradox: Trump vyhrál i s menším počtem hlasů

10. 11. 2016
Autor: ČTK

Americké prezidentské volby vyhrál republikánský kandidát Donald Trump. Poražená představitelka demokratů Hillary Clintonová se po 16 letech stala další neúspěšnou uchazečkou o Bílý dům, která navzdory svému celkovému nezdaru nashromáždí v absolutních číslech větší počet hlasů než její soupeř.

Po sečtení téměř všech odevzdaných voličských lístků ve všech amerických státech má Clintonová přes 200 tisíc hlasů před Trumpem. Ten však v rámci celých USA získal více než 270 volitelů, tedy členů shromáždění, které příští měsíc nového prezidenta ve funkci potvrdí, což je pro konečný výsledek prezidentských voleb rozhodující. Trump má zatím 59 611 678 hlasů voličů, zatímco Clintonová 59 814 018, ukazuje server Politico.com. Zbývá sečíst několik posledních hlasů.

Volby hlavy státu v USA jsou de facto dvoustupňové: Američané nevolí přímo, ale vybírají takzvané volitele, jejichž počty v jednotlivých amerických státech jsou rozdílné. K úspěchu potřebuje kandidát v rámci celých Spojených států získat 270 z celkových 538 volitelů.

Průběžné údaje prezentované jednotlivými americkými televizemi po úterním hlasování se drobně liší v závislosti na tom, které ze států počítají jako jistý zisk pro jednoho či druhého kandidáta. Mezi nerozhodnutými jsou dosud Michigan a New Hampshire. Podle BBC má Trump již nyní zajištěno 289 volitelů, zatímco na straně Clintonové jich je 228. Deset hlasů volitelů získala podle posledních údajů z Minnesoty, kde demokratická kandidátka zvítězila. Podle průběžného sčítání má Clintonová velkou šanci na zisk čtyř volitelů z New Hampshire, v Michiganu má zatím mírný náskok Trump.


Čtěte:

Kolik má Donald vlastně peněz?

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady


O Trumpově úspěchu rozhodlo mimo jiné vítězství v klíčových státech jako Florida, Pensylvánie či Wisconsin, které v posledních několika volbách ovládli demokraté. Clintonová už telefonicky blahopřála Trumpovi k vítězství.

Clintonová je druhou kandidující osobou za posledních více než sto let, která prohrála přesto, že v absolutních číslech měla větší podporu voličů. George Bush mladší dostal o 540 tisíc hlasů méně než jeho demokratický soupeř Al Gore. Nejvyšší úřad Bushovi zajistilo těsné vítězství na Floridě, kde byl už tehdy guvernérem jeho bratr Jeb.

Obdobná situace nastala ve Spojených státech také v letech 1824, 1876 a 1888.

Americké volby minutu po minutě:


Dále čtěte:

Clintonová promluvila: Porážka mě bude dlouho bolet. Trumpovi nabídla spolupráci

BRAND24

Až prohraje? Trumpovi příznivci budou chtít zavírat novináře

Američané doženou Čechy. Bídou prezidentských voleb


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).