Menu Zavřít

Americké volby zatím nemají vítěze, rozhodnou korespondenční hlasy

4. 11. 2020
Autor: Profimedia.cz

Politická událost roku, americké prezidentské volby, prozatím nemají svého vítěze. Kvůli koronavirové pandemii přes 90 milionů voličů odevzdalo svůj hlas korespondenční formou, což komplikuje celkové sčítání. Navzdory všeobecným očekáváním však je prezidentský souboj vyrovnaný, současný prezident Donald Trump mířil k vítězství ve státech, kde se očekával úspěch demokratického protikandidáta Joe Bidena.

Výhru demokrata a bývalého viceprezidenta Joe Bidena očekávaly i sázkové kanceláře, ještě během úterý se kurzy na jeho vítězství pohybovaly kolem 1,66, naopak na vítězství stávajícího prezidenta byl vypsán kurz 2,55. Stejným způsobem se vyvíjely i volební průzkumy, některé z nich dokonce naznačovaly, že by mohl Biden vyhrát i ve státě Texas, kde posledním vítězným demokratem byl Jimmy Carter v roce 1976.

Už během třetí hodiny ranní středoevropského času však bylo jasné, že se vše bude vyvíjet zcela jinak, než se očekávalo. Překvapení v Texasu se nekonalo, naopak došlo k události, která mnohé překvapila – ve státě Florida Donald Trump svůj výsledek oproti minulým volbám ještě znásobil a získal tak klíčových 29 prezidentských volitelů. Obyvatelstvo Floridy tvoří z 26 procent Hispánci, u nichž se očekávalo, že nebudou volit prezidenta Trumpa kvůli tvrdé migrační politice. Nicméně floridští Hispánci pochází většinou z Kuby, mají tak jiné názory než přistěhovalci z Latinské Ameriky. Podle předběžných informací se zdá, že právě hispánská komunita se výrazně přiklonila na stranu stávajícího prezidenta.

https://twitter.com/PpollingNumbers/status/1323798088868388864

Výsledky prezidenta Trumpa překvapivě naznačovaly i zisk většinu hlasů i v Severní Karolíně, jejíž obyvatelstvo je z 24 procent afroamerické. I u této menšiny se očekávaly jisté hlasy pro Joe Bidena, jenž byl viceprezidentem prvního afroamerického prezidenta Spojených států Baracka Obamy a jako svoji spolukandidátku si vybral afroamerickou senátorku Kamalu Harris. Nicméně po sečtení 95 procent hlasů vedl současný prezident o zhruba 80 tisíc hlasů, což znamenalo náskok o 1,5 procenta.

Naopak po sečtení 79 procent hlasů ve státě Arizona se rýsoval překvapivý zisk pro Joe Bidena. Ve státě ležícím na jihu Spojených států vyhrál demokratický kandidát od roku 1952 pouze v jednom případě – v roce 1996 zde uspěl Bill Clinton. Donald Trump tradičně republikánský stát zřejmě ztratí kvůli svým nevybíravým výrokům na adresu dlouholetého arizonského senátora a válečného veterána Johna McCaina. Biden tak v Arizoně pravděpodobně získá důležitých 11 volitelů.

Komplikací pro konečné výsledky je i informace, že některé volební komise pro dnešní den končí sčítání hlasů a budou pokračovat znovu až ve čtvrtek ráno východního standardního času. Výsledky států Wisconsin, Michigan, Georgia a zejména Pensylvánie, kde se hraje o 20 klíčových volitelů, tak budou definitivně sečtené až s několikahodinovým odstupem. Právě výsledky zmíněných států pravděpodobně celé volby rozhodnou.

https://twitter.com/Rover829/status/1323835175881613312?s=20&fbclid=IwAR35BIKyvEzt8wpKvfCUdpkmFCqNDCk0Sa2mpNssGOXWQE77UFTIhHvYe5k

Pensylvánie patři mezi tzv. Swing States, tedy státy, které nejsou tradičně demokratické či republikánské, ale jejich vítězové se mezi nimi přelévají. Právě Pensylvánie byla v roce 2016 pro Donalda Trumpa důležitá v tažení do Bílého domu. Tehdejší kandidátka demokratů Hillary Clintonová situaci v Pensylvánii podcenila a nevedla zde přílišnou kampaň, Joe Biden se z jejího selhání chtěl poučit. Po sečtení 65 procent hlasů vedl Donald Trump s 56,6 procenty proti 42,1 procenta Joe Bidena.

Kdo vyhraje prezidentské volby ve Spojených státech tak v současné době není definitivně jisté, v některých státech mohou hlasy přicházet až do 13. listopadu. Situace tak vzdáleně připomíná situaci z roku 2000, kdy byly volební výsledky na Floridě opakovaně znovu sčítány kvůli těsným výsledkům. Právě Florida byla rozhodujícím státem, v jednu chvíli tak republikán George W. Bush gratuloval demokratovi Alu Gorovi k vítězství, aby tuto gratulaci o pár hodin později vzal zpět. Volby po soudních rozhodnutích vyhrál Bush.

Před sedmou hodinou středoevropského času začala být situace opravdu nepřehledná, sečtené hlasy ukazovaly prozatímní vedení Donalda Trump v rozhodujících státech jako Pensylvánie, Michigan, Arizona nebo Georgia, avšak odhady i nadále předpovídaly opačné výsledky ovlivněné zmiňovaným korespondenčním hlasováním. Sám Joe Biden vystoupil s proslovem, kdy vyjádřil optimismus a uvedl, že získá Pensylvánii, Georgiu, Michigan i Wisconsin. „Věřím, že jsme na cestě k vítězství v těchto volbách,“ řekl Biden. V případě, že by opravdu rozhodovaly hlasy jediného státu, tak by se na definitivní výsledky mohlo čekat až do konce týdne.

Na Bidenovo prohlášení reagoval Trump svým typickým způsobem skrze sociální síť Twitter. Trump uvedl, že ho dnes čeká velké vítězství. Vyplnily se tak předpoklady expertů, kteří se obávali, že při nerozhodných výsledcích se oba kandidáti prohlásí za vítěze.

Později Trump zašel ještě dál, když se na tiskové konferenci ještě před sečtením všech hlasů v klíčových státech označil za vítěze. „Popravdě, volby jsme vyhráli,“ řekl Trump. Podle něj se snaží volby „ukrást“ druhá strana. „Je to podvod americké veřejnosti. Je to zahanbující pro naši zemi,“ uvedl Trump na tiskové konferenci po boku viceprezidenta Mika Pence, který jeho slova korigoval. „Zatímco co jsou hlasy sčítány, zůstaneme ostražití, jak říkal pan prezident,“ mírnil Pence předešlá Trumpová vyjádření.

BRAND24

Krátce po poledni středoevropského času se mince začala obracet. Demokratický kandidát začal dohánět hlasy současného prezidenta ve Wisconsinu, Georgii i v Michiganu. Výsledky se Bidenovým směrem pohnuly i v Pensylvánii. Naopak klání ve státě Nevada se pootáčelo mírně ve prospěch Donalda Trumpa, Biden kolem druhé hodiny vedl o pouhých 8 tisíc hlasů, přičemž celkově bylo sečtených 86 procent volebních okrsků. Na oficiálního vítěze voleb si tak budeme muset ještě počkat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).