Menu Zavřít

Americké univerzity vyzkoušely návrat k normální výuce, po pár týdnech se vrátily do online prostředí

27. 8. 2020
Autor: Ludwig-Maximilians-Universitaet in Munich

Některé americké univerzity měly původně v plánu zimní semestr odučit v přednáškových sálech, teď se však zdá, že minimálně u některých z nich to nebude možné. Onemocnění covid-19 se ve Spojených státech stále šíří a nejinak tomu je i u studentů. Navzdory preventivním opatřením už bylo nuceno několik univerzit nuceno své postoje přehodnotit a vrátit se k jarnímu modelu – výuka online bez osobního kontaktu.

Vedení mnoha západních univerzit už na jaře přemýšlela, jak přistoupit k novému akademickému roku v pandemických podmínkách. Situace se i v současné době liší stát od státu, ovšem kvůli vysokému podílu zahraničních studentů se některým změnám nevyhnula téměř žádná vysoká škola. Univerzita v anglickém Cambridge by měla mít online výuku až do léta příštího roku, francouzská Science Po se rozhodla jít cestou kombinace online nástrojů a setkávání pouze malých seminárních skupin.

Jak však ukazuje zkušenost ze Spojených států, univerzity budou muset během zimního semestru promptně reagovat na aktuální situaci. Některé americké univerzity již začaly výuku v přednáškových sálech, avšak po několika týdnech se ukázalo, že šíření onemocnění covid-19 v univerzitním prostředí pokračuje. Hlavní příčinou by podle dostupných informací mohly být spíše akce neškolního typu, jako večírky a další události, kde se studenti dostávají do blízkého kontaktu.

V Západní Karolíně byly nuceny již tři univerzity po pouhých dvou týdnech výuky přesunout akademické dění do prostředí internetu. Zavřít musela například East Carolina University, ve které bylo odhaleno v prostředí univerzitního ubytování vícero ohnisek nákazy. Se stejným problémem se potýkala i North Carolina State University. „Je to pro nás veliké zklamání, pracovali jsme celé léto na tom, abychom byli připraveni znovu školu otevřít,“ uvedl rektor univerzity Randy Woodson.

Na vývoj reagují i další americké univerzity, které původně plánovaly od začátku nového semestru otevřít přednáškové sály pro své studenty jako v době před pandemií koronaviru. University of Notre Dame, Michigan State Univesity nebo Ithaca Colllege tak na poslední chvíli svým studentům oznámily, že i následující semestr bude probíhat pouze pomocí online nástrojů, jako tomu bylo i na jaře. Podle webu Inside Higher Ed univerzit, které budou praktikovat i na podzim online výuku, je už v současné chvíli již několik set.   

BRAND24

Výuka na českých univerzitách tento rok začíná povětšinou na
přelomu měsíců září a října, žádná z nic zatím přechod do virtuálního
prostředí neoznámila. V univerzitním prostředí by tak měla platit stejná vládní
opatření stanovená, jako pro ostatní místa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).