Menu Zavřít

Američané prý vyzvou Rusko k uzavření jednoho z konzulátů

11. 8. 2017
Autor: čtk

Spojené státy vyzvou Rusko k uzavření jednoho z jeho čtyř konzulátů v USA. Napsal to dnes ruský list Kommersant s odvoláním na své zdroje ve Washingtonu. Krok, který podle listu Američané oznámí kolem 1. září, má být odpovědí na nedávnou žádost Ruska, aby Spojené státy výrazně snížily početní stav personálu svých zastupitelských úřadů v Rusku.

Ruské ministerstvo zahraničí koncem července ohlásilo, že USA musí omezit do 1. září svůj personál na velvyslanectví a konzulátech v Rusku o 755 pracovníků. Moskva tak reagovala na nový americký sankční zákon, který omezuje možnosti obchodní spolupráce USA s Ruskem. Snížením personálního stavu má být dosaženo parity mezi počtem zaměstnanců ruských zastupitelských úřadů v USA a amerických v Rusku.

Washington podle Kommersantu odpoví výzvou k paritě i v počtu konzulárních úřadů. USA mají v Rusku tři generální konzuláty, a to v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku. Ruské konzuláty jsou v USA čtyři - v New Yorku, San Francisku, Seattlu a Houstonu. Jeden z nich budou muset podle Kommersantu Rusové uzavřít.


USA versus Rusko: Probíhá nové „lajnování“ globálního hřiště?

 Setkání prezidentů USA a Ruska


Odvetu na ruské rozhodnutí omezit početní stav ambasády a konzulátů USA avizovali Američané už v první diplomatické reakci. Ministr zahraničí Rex Tillerson oznámil, že americkou reakci lze čekat k 1. září. Právě v tomto období podle ruského listu ministerstvo zahraničí USA Moskvu vyzve k uzavření jednoho z konzulátů.

BRAND24

Prezident Donald Trump ve čtvrtek za omezení početního stavu personálu amerických zastupitelství kremelskému šéfovi Vladimiru Putinovi ironicky poděkoval. Šéf Bílého domu novinářům řekl, že americká státní pokladna aspoň ušetří na platech.

Dále čtěte:

Narovnání vztahů? Lavrov cítí připravenost USA k dialogu s Ruskem

"Vyhlášení války". Medveděv označil americké sankce za konec nadějí na zlepšení vztahů

Putinova odveta. Rusko prodloužilo sankce na západní zboží


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).