Menu Zavřít

Američané pracují na vojenské lodi bez námořníků. Vydrží nepřetržitě hlídkovat tři měsíce

27. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

Námořní loďstvo bez lidské posádky má v budoucnu dominovat armádám světa. Americká agentura DARPA zkoumá možnosti lodě bez námořníků. Jedná se o další krok ve vývoji plavidel bez posádky. Už nyní disponuje autonomním plavidlem Sea Hunter, které vyhledává nepřátelské ponorky.

Projekt NOMARS (No Manning Required Ship) má na světové oceány přinést autonomní robotické lodě, na kterých už nebude potřeba lidské posádky. Snahu americké agentury DARPA, která zkoumá možnosti nových technologií v obraně Spojených států, označil web Defensnews jako „šílený vědecký experiment“.

Jedná se fakticky o další krok ve vývoji námořních plavidel bez posádky. V roce 2016 už americké námořnictvo představilo plavidlo Sea Hunter, jež je řízeno na dálku. Slouží k vyhledávání nepřátelských ponorek.

Výhodou lodi bez námořníků je to, že vydrží na moři nepřetržitě hlídkovat po dobu tří měsíců. Navíc jsou náklady na provoz třicetkrát nižší, než je tomu v případě běžného torpédoborce.

„NOMARS bude výzvou pro tradiční vzorce námořní architektury,“ oznámila americká agentura. Konstrukce nových lodí má být uzpůsobena tomu, že
na palubě nepotřebuje žádnou obsluhu.

Armáda doufá, že bez námořníků budou plavidla konkurenceschopnější při střetu s loděmi nepřátel. Kromě výrazného snížení nákladů na provoz má jít o možnost delší služby na moři a také lepší možnosti odolávat útokům protivníků. Zvyšují se také šance na utajení plavidel. Nový typ lodí umožní optimalizaci trupu a zvýší manévrovací schopnosti.

Výroba moderního torpédoborce vyjde americkou armádu na dvě miliardy dolarů, výroba plovoucího dronu by měla být podstatně levnější. Torpédoborce doprovázející letadlové lodě mají ničit kromě ostatních plavidel i nepřátelská letadla nebo ponorky.

Dále čtěte:

Výroba amerických vojenských lodí v ohrožení: Čína a Rusko mohou narušit dodavatelský řetězec

Závod o největší tankové dělo: Německo a Francie chtějí mít vlastní superkanón

Modré z nebe. Aero Vodochody nutně potřebuje úspěch stroje L-39NG

Údržba, opravy, modernizace. Na dodávce vrtulníků z USA se budou podílet české státní podniky

Bude nosit rakety? Největší letadlo světa koupil Trumpův mecenáš Feinberg

Česká Laugo Arms zdesetinásobí výrobu pistole Alien. Chystá i poloautomatickou pušku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?