Menu Zavřít

Aliance posílí svou nebojovou misi v Afghánistánu

29. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Severoatlantická aliance posílí svou stávající poradní a výcvikovou misi v Afghánistánu, uvedl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Poté, co vojenští představitelé aliance požádali o několik tisíc dalších vojáků, slíbilo podle něj dodatečné příspěvky do operace už 15 zemí. Stoltenberg čeká oznámení ještě od dalších států.

„Nadnárodní teroristické skupiny, které v Afghánistánu operují, jsou hrozbou pro nás v západní Evropě a jsou hrozbou pro existenci afghánského státu,“ prohlásil britský ministr obrany Michael Fallon.

Britové podle něj ke stávajícím přibližně 13 500 vojákům mise dodatečně pošlou další necelou stovku lidí. Počty svých vojáků zvýší i země mimo alianci, které se na operaci podílí, například Austrálie.

Stoltenberg dnes zdůraznil, že úkol operace se nemění - nejde o bojové akce, ale o výcvik a podporu afghánských sil. „Nebojujeme, pomáháme Afgháncům bojovat a převzít plnou odpovědnost za vlastní zemi,“ řekl.


Přečtěte si o překvapivém působišti americké zbrojařské firmy:

Lockheed Martin bude vyrábět stíhačky F-16. V Indii

Stíhačky F16, zdroj: Profimedia.cz


Podle Stoltenberga je však zřejmá spojitost mezi děním na bitevním poli a možnostmi afghánské vlády dohodnout politické řešení konfliktu. Posílená mise by měla Afgháncům umožnit „zlomení patové situace,“ řekl novinářům šéf aliance.

NATO podle něj vidí potřebu dodatečné podpory ve třech oblastech. V první řadě při rozšiřování schopností speciálních sil. „Jsou profesionální a v boji proti Talibanu mají výraznou roli. Teď hledáme způsob, jak je dál posílit,“ řekl Stoltenberg.

Druhou oblastí je podpora rozvoje afghánského letectva, na tom se v Kábulu podílejí také čeští vojáci. Třetí oblastí, kde chce aliance dělat víc, je výcvik a vzdělávání afghánských vojenských velitelů.

Náměstek českého ministra obrany Jakub Landovský v Bruselu novinářům řekl, že Praha nyní nepočítá s posílením své účasti v Afghánistánu, kde je nyní asi 250 lidí. „Je ale dobré vědět, že Česká republika pomáhá i na svém vlastním území výcvikem afghánských pilotů vrtulníků a opravami těchto vrtulníků. V této oblasti se domníváme, že možné naši pomoc zemi zkoušené terorismem navýšit,“ podotkl Landovský.

Od amerického ministra obrany Jamese Mattise dnes Stoltenberg konkrétní čísla nečeká. „Ale vyměníme si názory, zhodnotíme situaci v Afghánistánu a vymyslíme, jak můžeme společně - včetně Spojených států - misi posílit a zajistit, že máme dostatečné počty,“ uvedl generální tajemník aliance. Američané zvažují poslat do Afghánistánu několik tisíc dodatečných vojáků.

Stoltenberg dnes připomněl, že v květnu na summitu v Bruselu se aliance dohodla, že bude účinněji a intenzivněji postupovat proti mezinárodnímu terorismu.

BRAND24

Mise v Afghánistánu, o níž se bude mluvit za přítomnosti zástupců všech zúčastněných zemí, je jen jedním z několika témat dnešní schůzky ministrů obrany členských zemí NATO. U oběda se bude s představitelkou Evropské unie Federicou Mogheriniovou a ministry obrany Švédska a Finska mluvit o spolupráci mezi Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí i dalších tématech. Ministry čeká také diskuse o obranných výdajích a změnách a o posilování aliančních schopností v nyní potřebných oblastech.

Přečtěte si více o obranném paktu NATO:

Aliance chce mít více těžké techniky i lépe tankovat ve vzduchu

Největší britská válečná loď na vodě. HMS Queen Elizabeth vyplula na první plavbu

NATO má devětadvacátého člena. Do aliance vstoupila Černá Hora


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).