Menu Zavřít

Advokátka Veselnická je ochotna vypovídat v Senátu USA

19. 7. 2017
Autor: čtk

Ruská advokátka Natalja Veselnická, která se loni v červnu v New Yorku setkala s nejstarším synem budoucího prezidenta Donalda Trumpa, je ochotna podstoupit slyšení v americkém Senátu. Řekla to v rozhovoru pro ruskou státní televizi RT. Donald Trump junior se s Veselnickou setkal v očekávání, že získá informace poškozující protikandidátku jeho otce ve volbách Hillary Clintonovou.

Veselnická chce americkým senátorům „objasnit situaci, která vyvolala nynější masovou hysterii“, jež propukla po oznámení její schůzky s Trumpovým synem. Setkání v newyorské Trump Tower se rovněž zúčastnil prezidentův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort. Z ruské strany byl mimo jiné přítomen lobbista Rinat Achmetšin, bývalý armádní důstojník působící údajně kdysi v sovětské špionáži.


Trump versus Amerika. Charakteristika vládnutí, na kterou nejsme zvyklí ani v zemích třetího světa

Kuřácký koutek Daniela Deyla


„Jsem připravena objasnit situaci, ale jen prostřednictvím právníků nebo v Senátu,“ řekla ruské televizi Veselnická. „Chce-li Senát příběh vyslechnout, ráda jim ho řeknu spolu se vším, co jsem chtěla říct panu Trumpovi,“ dodala. Už dříve ruská advokátka novinářům sdělila, že obsahem schůzky byl ruský zákon zakazující Američanům adopce ruských dětí a americký zákon vystavující některé ruské firmy a osoby sankcím.

BRAND24

Schůzka v New Yorku posílila spekulace o stycích Trumpova volebního týmu s Ruskem, které vyšetřují tři kongresové výbory, Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Právní výbor Senátu a senátní výbor pro zpravodajské služby si chtějí ke slyšení pozvat Trumpa juniora, Kushnera a Manaporta. Pozván může být i Achmetšin, který má kromě ruského i americké občanství.

Přečtěte si také:

Esej: Trump na pokraji odvolání

Kreml hrozí Washingtonu „odvetou“ za zablokované diplomatické nemovitosti

Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).