Menu Zavřít

Zítra si vás koupím. Politika přitahuje nové miliardáře

9. 10. 2017
Autor: ČTK

Peníze nejbohatších Čechů postupně mění politickou soutěž v zemi. Největší akcionář plzeňské Škodovky Tomáš Krsek nově sponzoruje prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Vzniká také nové středové hnutí Tak jo!, s nímž sympatizují miliardáři Karel Janeček a Dalibor Dědek.

Mnozí čeští miliardáři vstupují se svými financemi na politickou scénu vůbec poprvé ve svém životě. Svou premiéru aktuálně prožívá také spolumajitel finanční skupiny RSJ Karel Janeček. Ve veřejném prostoru na dohled politiky „bruslil“ už delší dobu, ale dosud nikdy úzce nespolupracoval s žádným politikem či politickým projektem.

Nyní je důležitou postavou v pozadí nového středového hnutí Tak jo!, jehož vznik iniciovali mimo jiné i lidé, které Janeček zaměstnává ve svém projektu Demokracie 21, zaměřující se například na změnu volebního systému.

Janeček dává práci jednomu z hlavních hybatelů hnutí, datovému analytikovi Petru Bouškovi. Zaměstnává ještě třeba bývalého redaktora České televize a nynějšího ředitele Janečkova projektu Prezident 21 Ondřeje Koutského, který donedávna působil v realizačním týmu hnutí. Ještě před několika měsíci Janeček dával práci i arabistovi Přemyslu Kubátovi, členovi přípravného výboru hnutí. Janeček navíc aktivně pomáhá při shánění dostatečně přitažlivých osobností.

Díky svým dlouholetým aktivitám ve veřejném prostoru má tolik potřebné kontakty. Snažil se lidi z hnutí propojit například se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, s nímž se dobře zná. „Naprosto spontánně jsem jim to nabídl a zavolal mu,“ popisuje dnes Janeček pár týdnů starý telefonát s pirátským předákem.

S nově vznikajícím hnutím sympatizuje rovněž miliardář Dalibor Dědek, který kromě prezidentské kandidatury Jiřího Drahoše finančně podporuje i Starosty a nezávislé. Z jejich ústecké kandidátky ale na poslední chvíli odešel.

Kalvodův comeback
Jak již informoval týdeník Euro před několika dny, s hnutím Tak jo! chtějí spolupracovat i někteří členové platformy Spin, u jejíhož zrodu stál bývalý ministr spravedlnosti a šéf ODA Jan Kalvoda. „Muž s fajfkou”, jak je jeden z nejvlivnějších veřejných činitelů 90. let dodnes přezdíván, se chce prostřednictvím Tak jo! vrátit do aktivní politiky.

Původně měl Dědek zájem poskytnout finanční injekci i hnutí Tak jo!. Hnutí však podle slov jednoho z jeho zákonných zmocněnců Petra Boušky nechce sloužit miliardáři jako výtah k moci, a tak slibovaný dar odmítlo. Členové hnutí prý nechtějí být pouhými „zaměstnanci nějakého miliardáře“.

Hnutí Tak jo! se dokázalo odstřihnout od Janečka jen zdánlivě. Miliardářova klíčová role vyplývá na povrch současně s vazbami Tak jo! na jeho francouzský vzor, vládnoucí stranu En Marche. Vznik nového hnutí totiž s Čechy konzultuje americký poradce Lex Paulson, který patří mezi hlavní strůjce Macronova úspěchu. Paulson pravidelně dojíždí do Prahy na pozvání nikoho jiného než Karla Janečka, který ho za jeho práci také odměňuje.

Zakladatelé hnutí se například díky Paulsonovi dostali na exkurzi do ústředí En Marche a měli možnost konzultovat rozjezd projektu s dalšími Macronovými poradci. Z ústředí En Marche si čeští macronisté odvezli i webovou aplikaci pro hromadnou tvorbu programu a spojování různých lidí sympatizujících s hnutím.

BRAND24

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 9. října. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

Euro 41


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).