Menu Zavřít

Zeman: Bakala je nový Viktor Kožený. Na OKD vydělal sto miliard

20. 4. 2016
Autor: Martin Pinkas/Euro

Prezident Miloš Zeman dnes označil podnikatele Zdeňka Bakalu za "nového Viktora Koženého". Prohlásil to na mítinku v Jincích na Příbramsku při své návštěvě Středočeského kraje. Bakala do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR), majitele OKD.

Podle Zemana nyní společnosti OKD podle dostupných informací docházejí peníze, takže možná do měsíce už nebude mít ani na výplaty svým zaměstnancům. Podle prezidenta tak hrozí protestní akce.

„Tvrdilo se, že Zdeněk Bakala celkově na OKD vydělal sto miliard korun za tu dobu, co je vlastní. To je docela slušné kapesné,“ uvedl Zeman na adresu Bakaly.

Prezident připomněl, že už dříve navrhl řešit situaci kolem OKD znárodněním a tak, aby se Bakalovi a jeho společníkům „už nedala ani koruna“. „Druhá věc je trestní oznámení, které teď na něj podal - zaplaťpánbůh - (slovenský podnikatel) Pavol Krúpa, a já věřím, že se toto trestní oznámení nezamete pod koberec. Zdeněk Bakala je v podstatě nový Viktor Kožený,“ prohlásil Zeman.

Symbol korupce 90. let

Podnikatel Viktor Kožený ztělesňuje pro řadu lidí odvrácenou tvář privatizace státního majetku z počátku 90. let. Za miliardové podvody na akcionářích Harvardského průmyslového holdingu byl v Česku odsouzen k desetiletému trestu. Před nástupem do vězení však kontroverzního finančníka ochránil pobyt na Bahamách, kde dlouhodobě žije. Koženého stíhají i v USA, kde je obviněn mimo jiné z úplatkářství spojeného s privatizací v Ázerbájdžánu.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9 800 kmenových zaměstnanců, 2 500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je novým vlastníkem NWR, nyní o situaci v OKD jedná se státem. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka jsou ve hře stále všechny varianty řešení, tedy dohoda s AHG, insolvence OKD či bezplatný odprodej akcií OKD státu.


Čtěte dále:

BRAND24

Zeman: Nejvhodnějším řešením pro OKD by bylo znárodnění

Miliardář Krúpa chce se svou skupinou Arca Capital koupit OKD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).