Menu Zavřít

Vytuneloval síť BHS. Teď může miliardář Green přijít o titul rytíře

26. 7. 2016
Autor: Profimedia.cz

Za kolaps maloobchodního řetězce British Home Stores může podle britských zákonodárců chamtivost jediného muže. Miliardář Philip Green by za ni podle některých z nich mohl zaplatit i šlechtickým titulem.

Svými aktivitami kolem sítě prodejen British Home Stores (BHS) si Philip Green vydobyl přezdívku král britského maloobchodu. V roce 2006 mu se pak šlechtického titulu skutečně dostalo, když jej královna pasovala na rytíře.

Na rytíře příliš chamtivý

Nad rytířským titulem miliardáře, jehož jmění časopis Forbes odhaduje na pět a půl miliardy dolarů, se však nyní začínají stahovat mračna. Podle britských zákonodárců je totiž Green zodpovědný za krach BHS, společnosti s téměř stoletou tradicí a 11 tisíci zaměstnanci. Někteří poslanci nyní požadují odebrání rytířského titulu jako trest za Greenovu chamtivost.

„Za pád British Home Stores je odpovědná jediná osoba a tou je Philip Green,“ zní stanovisko britského parlamentního výboru pro práci a penzijní otázky. Podle britských poslanců měl miliardář společnost systematicky tunelovat, až ji nakonec dovedl na pokraj kolapsu. Na zájmy zaměstnanců a lidí odcházejících do důchodu nehleděl.

Přečtěte si, jak je na tom s podvody šéfka MMF:

Peníze pro Tapieho dohnaly Lagardeovou před soud

Šéfka MMF Christine Lagardeová a řecký ministr financí Janis Varufakis

Když Green v roce 2000 BHS za dvě stě milionů liber kupoval, hospodařil penzijní fond společnosti se zdravým přebytkem 43 milionů liber. O patnáct let později, když Green ztrátový podnik za symbolickou jednu libru prodával zkrachovalému obchodníkovi a bývalému závodníkovi Dominicu Chappellovi, byl penzijní fond v mínusu 571 milionů liber. Nedostatek peněz podle odhadů na vlastní kůži pocítí zhruba 20 tisíc britských penzistů, jejichž finance byly ve fondu uloženy.

Hospodařil jako feudál

„Je pobuřující, že Greenovi ještě titul neodebrali,“ nechal se slyšet labourista John Mann. Podle jiného z poslanců zase Green s firmou hospodařil stejně bezohledně jako „středověký šlechtic na svém panství“. To podle poslanců představuje „nepřijatelnou tvář kapitalismu“, kterou je nutné jednoznačně odmítnout.

Greenova rodina měla během doby, kdy BHS vedl, znatelně zbohatnout. Ze společnosti mělo být také prokazatelně vyvedeno mnohem více peněz, než bylo investováno. Stejně jako Green se podle sněmovního výboru měli chovat i ostatní členové vedení včetně nového vlastníka Chappella.

Ten měl ze skomírající BHS vyvést 2,6 milionu liber. Bývalý automobilový závodník a obchodník nevalné pověsti Chappell však peníze, které z BHS vyvedl, britským médiím skromně popsal jako „kapku v oceánu“. Poslední ze 114 zbylých obchodů BHS budou uzavřeny dvacátého srpna.

Přečtěte si o bankéři, který uplácel instalatéra:

Bankéř Barclays vynášel tipy. Výměnou za novou koupelnu

Barclays, ilustrační foto (Zdroj: čtk)

Dále čtěte:

Rodina plagiátorů. I Trump v kampani opisoval

BRAND24

Špatné zprávy z Ria: důvěra v olympiádu klesá

Chlouba pod lupou. Zakázku ČVUT prověřuje antimonopolní úřad


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).