Menu Zavřít

V seznamech z Panamy je i 283 Čechů. Nechybí známí miliardáři

4. 4. 2016
Autor: Euro

Mezi stovkami osob a firem, jimž panamská právní firma Mossack Fonseca údajně pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony založením offshoreových firem, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů. Nejčastěji Češi schovávají své firmy na Seychely, kde pro ně Mossack Fonseca založila přes 800 firem. Následují Britské Panenské ostrovy, Bahamy, pacifický ostrov Niue, Panama nebo ostrov Samoa, uvedla za centrum Pavla Holcová.

Z firem se sídlem v uvedených destinacích jsou pro české vyšetřovatele informace v rámci mezinárodní trestní pomoci obtížně dosažitelné, řekla Hospodářským novinám pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Většinou se nedostaneme k účetnictví, které je pro nás klíčové. Následně nelze rozkrýt praní špinavých peněz,“ uvedla Bradáčová.

V databázi Panama Papers má nejbohatší Čech Petr Kellner s ženou několik firem na Britských Panenských ostrovech, miliardář Daniel Křetínský tam vlastní firmu také, uvedlo centrum. Dokumenty zmiňují i Radovana Krejčíře, který byl nedávno v Jihoafrické republice odsouzen mimo jiné za pokus o vraždu na 35 let.

„V databázi Panama Papers lze najít e-mailovou výměnu z roku 1998, kdy si Krejčíř vyvedl peníze z vlastní firmy Corado Holding do své druhé firmy na Britských Panenských ostrovech se jménem Ducane Finance. Přestože se případem podezřelé transakce zabývala policie, soud na ní neshledal nic, co by porušovalo zákon,“ uvádí tisková zpráva centra.


Přečtěte si: Panamskými dokumenty se budou zabývat i české daňové úřady


Čeští miliardáři tvrdí, že nic nelegálního nepodnikali. „Křetínský nevyužívá a nikdy nevyužíval jakýchkoliv panamských ani jiných anonymních struktur k zakrývání skutečného vlastnictví společností. Rovněž nevyužíval ani nevyužívá nelegální nebo neetické postupy v daňovém plánovaní,“ sdělil mluvčí Evropského průmyslového holdingu, který Křetínský spoluvlastní.

Společnost Wonderful Yacht Holdings Ltd, jejímž vlastníkem Křetínský je, je registrována na Britských Panenských ostrovech (BVI). Jejím jediným účelem je podle mluvčího vlastnictví katamaránu, který její původní vlastník prodával ne jako aktivum, ale právě spolu s touto společností, jíž na BVI založily výhradně za účelem vlastnictví této lodě.

„Manželé Kellnerovi mají na Britských Panenských ostrovech majetek a podnikatelské aktivity (převážně nemovitosti) pocházející z období, kdy tam dlouhodobě pobývali. Tento majetek je tedy logicky spravován společnostmi, které byly založeny a fungují na Britských Panenských ostrovech,“ uvedla skupina PPF, jejíž většinu Kellner vlastní.

Mezi českými jmény, které se v tisících dokumentů objevily, centrum našlo několik majitelů a jednatelů solárních elektráren, mezi nimi i tenistu Tomáše Berdycha, lobbistů a aktérů privatizace z 90. let. Politici se podle Holcové schovávají za hradby právníků, firem z daňových rájů, bílých koní a zprostředkovatelů.

Jednotlivé případy obchodování na hraně zákona plánuje České centrum pro investigativní žurnalistiku postupně rozkrývat na serveru Investigace.cz.

Gabriela Štěpanyová z tiskového odboru ministerstva financí řekla, že jeho finanční analytický útvar (FAU) z důvodu povinnosti mlčenlivosti nijak nepotvrzuje ani nevyvrací kauzy, které mohou být předmětem jeho šetření.

„V tomto konkrétním případě je možné obecně konstatovat, že pokud by FAÚ takovými dokumenty disponoval, zcela jistě by v souladu se zákonem proti praní peněz pečlivě analyzoval jejich obsah, a to v rozsahu oprávnění, které FAÚ má. Případné šetření by bylo zaměřeno především na možnou legalizaci výnosů z trestné činnosti a potřebu detekce trestné činnosti, která takové legalizaci předcházela,“ uvedla pouze.

Více než 11 milionů dokumentů

Na jedenáct milionů dokumentů v Panamě sídlící poradenské firmy Mossack Fonseca zveřejnilo v neděli několik předních světových médií. Údajně z nich vyplývá, jak firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti.

Společnost Mossack Fonseca se ale hájí, že za 40 let nikdy nebyla obviněna z kriminální činnosti. Zakládání offshoreových společností či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě není ilegální. Záleží na legislativě dané země, jak na věc pohlíží.

Mezi klienty firmy podle Panama Papers, jak se uniklým dokumentům v médiích začalo říkat, byl podle listu El Mundo například nový argentinský prezident Mauricio Macri a řada dalších bývalých či současných státníků. Figuruje mezi nimi i fotbalista Lionel Messi, hvězda FC Barcelona, který čelí obvinění za nepřiznané čtyři miliony eur z let 2007 až 2009.

Offshore společnosti zajišťují anonymitu vlastnictví
Vybraná fakta o offshore společnostech a o daňových rájích:
Offshore společnost je obchodní společnost registrovaná v zemi s výhodným daňovým režimem, takzvaném daňovém ráji.

Podle pravidel Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jsou za daňové ráje považovány země, které nevybírají žádné daně nebo vybírají jen symbolické paušální poplatky a současně od firem nevyžadují finanční výkazy. Tyto státy se tak stávají finanční oázou pro statisíce firem ze zahraničí, které se v nich třeba jen papírově a na dálku registrují, a ušetří tak ve vlastní zemi na daních.

Offshore společnosti zajišťují anonymitu vlastnictví. Údaje o majitelích společností nejsou veřejně přístupné, kromě nulové daně většina daňových rájů nevyžaduje vedení účetnictví ani podávání daňového přiznání, provádění auditu nebo vydávání výroční zprávy. Za společnost jedná podle pokynů majitele jednatel.

Offshore společnosti jsou hojně využívány v oblasti mezinárodního obchodu, dále pro poskytování poradenských služeb, elektronických služeb, reklamních služeb nebo zprostředkovatelskou činnost.

Mezi klasické daňové ráje se řadí zejména ostrovní státy v karibské oblasti, například Antigua a Barbuda, Anguilla, Bahamy, Belize, Britské Panenské ostrovy či Seychely. Patří sem ale i Andorra nebo Lichtenštejnsko. Celkem je ne seznamu daňových rájů, který loni zveřejnila Evropská unie, 30 zemí. OECD má odlišnou metodiku a na jejím seznamu 38 sledovaných zemí je například i Kypr nebo Malta.

Podle odhadů OECD vlády po celém světě každým rokem přicházejí kvůli daňovým rájům na daňových příjmech o 100 až 240 miliard dolarů (2,4 až 5,8 bilionu korun).

Zvláštní skupinu ne úplně tradičních rájů tvoří země, které přitahují firmy z jiných států tím, že zachovávají bankovní tajemství. Svou neochotou sdělovat informace o podezřelých účtech tak ale umožňují řadě osob a firem z celého světa ukrývat u nich v bankách nezdaněné peníze.

Podle poradenské společnosti Bisnode počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, v roce 2015 stoupl o 172 (1,3 procenta) na 13 419. Majitelé z destinací považované za daňový ráj kontrolují 3,1 procent českých firem, a do jejich základního kapitálu investovali téměř 417 miliard korun. Největší absolutní přírůstek v roce 2015 zaznamenaly u českých společností Seychely (59 nových), Kypr (54) a Malta (46), relativně největší zájem byl o Marshallovy ostrovy (růst o 64 procent nových), Maltu (26 procent) a Belize (21 procent).

Čtěte také:

Porošenko i blízcí Putina. Dokumenty odhalují daňové úniky světové elity

BRAND24

Daňových rájů využívali i britští politici, uvádí uniklý dokument

Zpracování uniklých dat o daňových rájích trvalo novinářům rok

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).