Menu Zavřít

Trump je jako nacista, kritizuje sponzor republikánů

25. 4. 2016
Autor: čtk/ap

Charles Koch, jeden z nejvlivnějších sponzorů americké Republikánské strany, se tvrdě opřel do prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Jeho praktiky dokonce přirovnal k nacistickému Německu. Zároveň nevyloučil možnost, že by v přímém souboji mohl podpořit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.

V rozhovoru, který poskytl televizní stanici ABC, vyjádřil Koch obavy z Trumpova postoje k muslimům. Republikánský kandidát totiž loni navrhoval, aby muslimským turistům a imigrantům byl zakázán vstup do USA. Navíc chtěl vytvořit databázi těch, kteří už v USA žijí, a hodlal sledovat jejich pohyb. Od té doby od tohoto záměru upustil, vlnu kritiky už však nezastavil.

„Takové návrhy samozřejmě jdou proti našim zásadám,“ okomentoval kontroverzní nápady Koch. „Ale nejhorší je ta myšlenka, že musíme všechny muslimy registrovat. Připomíná mi to nacistické Německo. Podle mě to je ohavné.“

Koch však společně se svým bratrem není nadšený ani z ostatních republikánů, kteří usilují o prezidentský úřad. Jeden nejvýznamnějších přispěvovatelů konzervativního křídla strany veřejně nepodpořil ani jednoho z kandidátů hlavně proto, že nevidí nikoho, kdo by se zaměřil na nějaké konkrétní politické téma.

"Nejste jako Reagan"

„Řekli jsme: ‚Musíte být jako Ronald Reagan a snažit se o vylepšení naší země a ne o zostuzení protivníků.‘ A to nikdo nedělá,“ tvrdí Koch. „Ty neustálé útoky na druhého jsou zprávou, kterou vysíláte zemi. Jdete špatným příkladem,“ vzkázal republikánským kandidátům.

Koch dokonce ani nevyloučil možnost, že by nějakou formou podpořil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která už má nominaci za svou stranu takřka jistou. Tradiční sponzor republikánů uvedl, že právě ona by mohla být vhodnější volbou do prezidentského úřadu.

Clintonová však Kocha rovnou odmítla. Na svém twitterovém účtu uvedla, že nestojí o podporu někoho, kdo popírá změny klimatu a snaží se ztížit právo občanů volit. Koch se totiž už dříve zasazoval o to, aby v některých státech byly zavedeny volební limity.


Dále čtěte:

BRAND24

Cruz a Kasich mají dohodu, chtějí zablokovat Trumpa

Kolik má Donald vlastně peněz?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).