Menu Zavřít

Soros zchudl o miliardu dolarů. Po Trumpově výhře se zmýlil

13. 1. 2017
Autor: ČTK

Investorská legenda George Soros vsadil na to, že po zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA nastane propad amerických akcií. Jenže se stal pravý opak. A miliardář maďarského původu přišel od té doby o miliardu dolarů (25,3 miliardy korun).

Americké akciové trhy na přelomu roku trhaly rekordy, index Dow Jones stoupl od listopadu o 9,3 procenta. Soros i mnozí další takovému vývoji nevěřili a prodělali. 86letý investor pak podle listu Wall Street Journal přišel od té doby už skoro o miliardu dolarů. To je však jen malá část majetku 23. nejbohatšího člověka světa, kterou časopis Forbes odhaduje na 24,9 miliardy dolarů.

Soros stál v kampani otevřeně na straně Hillary Clintonové a Trumpa označil za diktátora. Jeho fond, který spravuje rodinná aktiva za zhruba 30 miliard dolarů, minulý rok nicméně vzrostl o pět procent. Sorosova miliardová ztráta totiž byla zřejmě vymazána obchody dalších z 250 manažerů Soros Fund Management.

BRAND24

Americké akcie posílily po Trumpově výhře díky jeho slibům na ohromné investice do infrastruktury a na snížení daní. Tento týden ovšem Trump trhy nepotěšil poté, co vystoupil poprvé od svého zvolení na tiskové konferenci.

Soros je legendárním investorem, který proslul například na začátku 90. let úspěšným útokem na britskou libru. Podle odhadů tehdy vydělal jednu miliardu dolarů. Američan je považován za druhého nejlepšího hedgeového manažera všech dob. Jeho fond od svého vzniku dosáhl čistého výnosu 42,8 miliardy dolarů. Podle tohoto měřítka je úspěšnější jen Ray Dalio, který vydělal 45 miliard.

Index Dow Jones od začátku listopadu:

Dow Jones Chart

Čtěte dále:

Další Sorosova investice? 12 miliard do uprchlíků

Soros špehoval „islamofoby“. Stálo ho to půl milionu dolarů

Soros se vrací. Globální ekonomice nevěří, sází na zlato


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).