Menu Zavřít

Šimáně vycouval ze Slavie. Klub je téměř čistě čínský

23. 11. 2016
Autor: čtk

Investiční společnost CEFC China oznámila převzetí plné kontroly nad fotbalovým klubem Slavia Praha. Firma odkoupila dvacetiprocentní balík akcií, který dosud držel Jiří Šimáně.

„CEFC, sedmá největší soukromá společnost v Číně, nyní vlastní 99,964 procenta Slavia Praha,“ uvedl pro agenturu AFP Pavel Bednář, mluvčí CEFC Group Company. Zbylé akcie drží skupina fanoušků klubu.

Podíl prodala firma Fly Sport Investments, kterou vlastní miliardář Jiří Šimáně. „CEFC China děkuje Jiřímu Šimáněmu za partnerství a spolupráci na záchraně nejstaršího českého fotbalového klubu. Jiří Šimáně i nadále zůstává čestným prezidentem SK Slavia Praha,“ uvádí Slavia Praha na internetových stránkách klubu.

CEFC koupila 60 procent Slavie v září 2015, kdy byl klub v existenčních problémech. Nové investice dostaly tým bojující o záchranu v první lize na konci minulé sezóny mezi přední týmy sezony letošní.

„Ambicí CEFC je klub dále rozvíjet a budovat z něj jeden z předních fotbalových klubů ve střední Evropě. Součástí této strategie je také úplné oddlužení klubu. Půjčky, které CEFC China dosud SK Slavia Praha poskytla, budou nyní kapitalizovány, a to cestou navýšení základního jmění společnosti,“ uvádí noví vlastníci v prohlášení.

Při akviziční chuti

Čínská investiční skupina již v Česku investovala 22,8 miliardy korun. Dokončované investice činí dalších 30,7 miliardy korun, nově plánované pak přesahují deset miliard korun.

Investice z kategorie dokončovaných, kam patří například navýšení podílu v J&T Finance Group z 9,9 procenta na 50 procent, nákup administrativního komplexu Florentinum, TCM Centra či TSS Group, plánuje podle viceprezidentky skupiny Marcely Hrdé dokončit v prvním kvartálu roku 2017. Vesměs se čeká na schválení regulatorních orgánů či antimonopolního úřadu.

BRAND24

Z dosavadních akvizic je CEFC spokojena zejména se svou investicí do letecké společnosti Travel Service, která plánuje otevření dalších linek. Získaný většinový podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia stoupl na 75 procent. Hrdá upozornila také na to, že CEFC, která v Praze koupila hotely Mandarin Oriental a Le Palais Art hotel, dokončuje akvizici dalších dvou hotelů.

Čtěte také:

Další akvizice CEFC: od Penty kupuje Florentinum za 7,6 miliardy

Babiš: CEFC není transparentní, vylobovali ji lidé spjatí s ČSSD

Ztráta na úvod. Čínská CEFC loni v Evropě prodělala 120 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).