Menu Zavřít

Polská aktiva EDF, která chtěl koupit Křetínský, přebírá domácí PGE za 29 miliard

19. 5. 2017
Autor: François GOGLINS via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Největší polská elektrárenská společnost PGE se dohodla na koupi polských elektráren a tepláren francouzské skupiny EDF za 4,6 miliardy zlotých (29 miliard korun) včetně dluhu. O část těchto aktiv se vážně zajímal i Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského. Z jeho námluv ale sešlo po zásahu polské vlády.

EDF Polska vlastní celkem osm závodů pro kogenerační výrobu elektřiny a tepla a jednu uhelnou elektrárnu. Transakce má být završena do 2. ledna 2018, uvedla PGE.

Majetek polské EDF má podle transakce podnikatelskou hodnotu 2,56 miliardy zlotých (16 miliard korun), dluh prodávaných aktivit činí 2,06 miliardy PLN (13 miliard korun). PGE uvedla, že transakci bude bez problémů financovat z vlastních zdrojů.


Přečtěte si také o aktivitě ČEZ:

ČEZ koupil podíl ve firmě, která využívá teplo z datových center

Dráty elektrického vedení (ilustrační foto)


Polský ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski řekl, že ohledně plánů nového vlastníka polských provozů EDF nemá obavy. Dodal, že po transakci se podíl PGE na kapacitě výroby elektrické energie zvýší na 45 procent z dnešních 36 procent a její aktivity v produkci tepla vzrostou o 177 procent.

Další polský státem ovládaný elektrárenský podnik Enea uzavřel v březnu dohodu o koupi elektrárny Polaniec od francouzské skupiny Engie.

Pokračuje tak proces, pro který se u našeho severního souseda vžil termín repolonizacja energetyki. Vládní strana Právo a spravedlnost se netají odmítavým postojem vůči zahraničním investorům do tamní energetiky. Pokud někdo ze země odchází, dostává se pod tlak, aby svůj majetek prodal domácím hráčům.

Zájem měli ČEZ i Křetínský

Jak už dříve napsal server Euro.cz, starší uhelnou elektrárnu Rybnik v Horním Slezsku měl koupit Energetický a průmyslový holding (EPH) vedený Danielem Křetínským, zatímco skupina tepláren měla skončit v majetku australského investičního fondu IFM. Zlom nastal po rozhodnutí polského ministra energetiky Krzysztofa Tchórzewského, který v polovině prosince využil svého práva a dohodnuté transakce zablokoval.

BRAND24

Původně byl vážným zájemcem o polské teplárny také ČEZ. Prvotní nadšení jeho šéfů z mimořádné investiční příležitostí však rychle vyprchalo. Závaznou nabídku v loňském říjnu ČEZ nepodal. Manažerům české polostátní energetické skupiny vadilo zjevné zvýhodňování domácích uchazečů i zařazení společnosti EDF Polska mezi strategická aktiva, jež podléhají zvýšenému dozoru ze strany státu.

O energetice dále čtěte:

Cena za podporu obnovitelných zdrojů: Němci a Dánové mají nejdražší energie

Nostalgie po atomu: německé jádro bylo nejlepší, říká šéf odstavené elektrárny

Teplárenská část Křetínského impéria navýšila zisk. EP Energy vydělala 3,7 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).