Menu Zavřít

Pod 100 miliard. Zisk Buffettovy investiční firmy klesl o 15 procent

5. 8. 2017
Autor: čtk

Čistý zisk investiční společnosti Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta klesl ve druhém čtvrtletí o 15 procent na 4,26 miliardy dolarů (94,5 miliardy korun). Zlepšení výkonu železniční společnosti BNSF vykompenzoval nižší zisk z investic a ztráta z upisování pojistného.

Provozní zisk klesl o 11 procent na 4,12 miliardy dolarů a zaostal za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Berkshire připisuje pokles účetním položkám, včetně fluktuace směnných kurzů a kontraktu s pojišťovnou AIG. Buffett se domnívá, že provozní zisk je lepší ukazatel toho, jak si firma Berkhsire a jejích více než 90 podniků vedou, než čistý zisk, který více kolísá, protože zahrnuje investiční zisky, které se proti předchozímu roku snížily o 51 procent. Příjmy se zvýšily o šest procent na 57,52 miliardy dolarů.

Zisk BNSF stoupl o 24 procent na 958 milionů dolarů. K růstu přispěly příjmy z nákladní přepravy, zvláště přepravy spotřebních a průmyslových produktů, zemědělských produktů a uhlí.


Buffett pokračuje v rozdávání majetku. Charitám věnoval 3,17 miliardy dolarů

 Warren Buffett


Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 90 dceřiných firem, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní i významné podíly v řadě známých společností, jako je například největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola, a loni začala masivně investovat do technologického gigantu Apple.

BRAND24

Šestaosmdesátiletý Buffett řídí společnost Berkshire se sídlem v Omaze ve státě Nebraska od roku 1965 a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“. Tradičně se řadí k nejbohatším lidem světa.

Přečtěte si také:

Bezos je nejpozoruhodnější byznysmen naší doby, tvrdí Buffett

Investiční žralok Buffett couvá z IBM. Prodal třetinu podílu

Buffettovo impérium se díky Trumpově triumfu rozrostlo o 280 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).