Menu Zavřít

Nikl vystřídala ocel: nejbohatším Rusem se stal Mordašov

11. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Ocelářský oligarcha Alexej Mordašov se stal podle agentury Bloomberg nejbohatším Rusem, když přeskočil o 200 milionů dolarů šéfa GMK Norilsk Nickel Vladimira Potanina.

Vládce ruské ocelářské skupiny Severstal Alexej Mordašov vlastnil minulý týden podle údajů agentury majetek v hodnotě 15,7 miliardy dolarů, zatímco Vladimir Potanin už „pouze“ 15,5 miliardy.

Důvodem je rozdílný vývoj cen akcií Severstalu oproti společnosti Norilsk Nickel. Zatímco ocelářská skupina za posledních dvanáct měsíců vyskočila o 18 procent, akcie ruského těžaře niklu ztratily téměř tři procenta. Většina Mordašovova jmění pochází z jeho 80procentního podílu v Severstalu.

Potanin a Mordašov jsou zbohatlíky z éry ruského prezidenta Borise Jelcina. Na rozdíl od jiných se však nepletli do cesty současnému ruskému vládci Vladimiru Putinovi. Potanin nicméně musel v minulých letech řešit rozepři s dalším ruským oligarchou Olegem Děripaskou, který koupil čtvrtinový podíl ve společnosti Norilsk Nickel od Potaninova souputníka Michaila Prochorova. Oba oligarchové, Děripaska a Potanin, nakonec uzavřeli před několika lety příměří.

Mordašov chtěl ještě před krizí proniknout do západoevropského ocelářského průmyslu, když usiloval o získání lucemburského konkurenta Arcelor.

Lucemburskou společnost ale nakonec ovládl indický miliardář Lakšmí Mittal, který kontroluje světovou ocelářskou jedničku ArcelorMittal a jemuž v Česku patří někdejší Nová huť.


Přečtěte si o miliardářích:

Kellner by mohl založit skoro 10 tisíc firem. Kolik Bill Gates?

Kolik má Donald vlastně peněz?

BRAND24

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).