Menu Zavřít

Miliardářů rekordně přibylo. Nejčastěji díky dědictví

9. 8. 2016
Autor: čtk

Růst počtu světových miliardářů se nezastavil ani minulý rok. Lidí s majetkem přes miliardu dolarů (asi 24,4 miliardy korun) je nyní 2473. Vyplývá to ze „sčítání miliardářů“ společností Wealth-X. Důležitou roli hrálo dědictví.

Zatímco v roce 2014 se po světě procházelo 2325 dolarových miliardářů, loni to bylo o 6,4 procenta více. Do elitního klubu přibylo 140 mužů a osm žen. Genderové nůžky se tak ještě více rozevřely, miliardářek je z celkového počtu necelých dvanáct procent, ukazuje zpráva Wealth-X zveřejněná tento týden.

Majetek miliardářů také vzrostl o 5,4 procenta na 7,7 bilionu dolarů. To je více než 40násobek hrubého domácího produktu České republiky. „Není to tak, že si řeknou: ‚Teď mám miliardu, půjdu si sednout na pláž a budu odpočívat.‘ Spíše si řeknou: ‚Co mohu udělat dalšího, čeho mohu dále dosáhnout?“ vysvětluje motivaci kumulovat bohatství pro deník Wall Street Journal Todd Morgan z poradenské firmy Bel Air.

Za růstem počtu miliardářů stojí podle WSJ hlavně dědictví. Projevuje se tak trend, kdy generace „baby boomers“, tedy lidí narozených během let prosperity po druhé světové válce, předává své majetky a firmy potomkům. Miliardářů, kteří zdědili část svého majetku, přibylo proti roku 2014 o třicet procent a z nových členů klubu představovali dvě třetiny.

I tak si ale nadále většina boháčů vydělala své jmění sama (56 procent). Pouze malá část (13 procent) bohatství zdědila kompletně celé, což představuje přes bilion dolarů.


Víte, kdo byl nejbohatším člověkem všech dob?

10 nejbohatších lidí historie: Gatese mezi nimi nenajdete

John D. Rockefeller (Autor: Howcheng, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Jak roste jejich bohatství, zvyšuje se také chuť miliardářů vydělané peníze darovat. Jejich nejčastější zálibou v průzkumu byla filantropie. A není to jen Bill Gates nebo Warren Buffett, peníze daruje, nebo o tom uvažuje 56 procent smetánky.

Nejčastějším odvětvím, z kterého se miliardáři rekrutují, jsou stále finance. Boháčů v tomto oboru ale ubylo o 5,5 procenta. Naopak výrazně přibylo miliardářů v pojišťovnictví, maloobchodě nebo technologiích.

BRAND24

Nejvíce miliardářů se nadále nachází v Evropě (806), zatímco v Severní Americe jich je 628. Vlastní ovšem o 0,2 bilionu dolarů více (2,56 bilionu). Nejvýrazněji vzrostl počet miliardářů v Asii a Pacifiku (o 15,2 procenta) a také na Středním východě (7,8 procenta).

Průzkum také ukázal, že většina miliardářů začala preferovat likviditu. To znamená, že svůj majetek začali držet více v hotovosti než v trvalejších aktivech. Na vině je nejistota ve světové ekonomice.

Svět má novou „trojku" mezi nejbohatšími. Čtěte:

Amazon zlatou žilou. Bezos už je bohatší než Buffett

Jeff Bezos a jeho ikonický smích (Autor: Steve Jurvetson; BY CC 2.0; Flickr)

Čtěte dále:

Od ropy k ekologii. Rockefellerové završují svoji přeměnu

Miliardy už nestačí. Blíží se doba dolarových bilionářů

Další světoví miliardáři dají majetek na charitu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).