Menu Zavřít

Mediální boj v USA: vydavatele LA Times zachránil mecenáš

24. 5. 2016
Autor: NHS Confederation via Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

Tribune Publishing (TP), jeden z největších novinových vydavatelů v USA, byl jen krok od násilného převzetí ze strany konkurenčního vydavatelství Gannett, jedničky na trhu. Na poslední chvíli ale zasáhl mecenáš Patrick Soon-Shiong, který do skomírající společnosti investoval 70,5 milionů dolarů (1,7 miliardy korun).

Tribune Publishing, který vydává například Chicago Tribune, Orlando Sentinel nebo The Baltimore Sun, nejspíš zachránil fakt, že do jeho portfolia patří i Los Angeles Times. Soon-Shiong je totiž velkým patriotem největšího města Kalifornie a do místního trhu pravidelně investuje.

Miliardář čínského původu vyučuje na místní prestižní univerzitě UCLA, společně s manželkou založil nadací, prostřednictvím níž financuje zdravotnická střediska a vlastní také menšinový podíl v basketbalovém týmu Los Angeles Lakers, na jehož zápasech se potkává s hollywoodskými hvězdami.

Bojovník s rakovinou

Miliardářem se stal díky úspěchům na poli medicíny. Dlouhá léta se angažuje v boji s rakovinou. V roce 1991 vynalezl lék Abraxane, který byl o čtrnáct let později schválen a v roce 2010 jej prodal společnosti Celgane za 2,9 miliardy dolarů.

Pro Los Angeles teď bojuje o LA Times. Do situace se vložil ve správný čas, neboť vysocí představitelé obou zainteresovaných společností se už začali navzájem osočovat z nekalých praktik.

Na předsedu TP Michaela Ferra vedení Gannettu v dopise prozradilo, že připustil možnost sloučení firem jen v případě, pokud z toho bude mít nějaký osobní užitek. Druhá strana to okamžitě dementovala a označila čelní představitele Gennettu za lháře, kteří využívají k prosazení svých cílů polopravdy.

TP v poslední době odmítl dvě nabídky od největšího vydavatele USA, zároveň však připouštěl, že k násilnému převzetí stejně může dojít. Lukrativní akvizici však na poslední chvíli svou investicí zhatil Soon-Shiong.

Spojovacím prvkem technologie

Mecenášův příchod, jehož majetek odhaduje Forbes na 11,8 miliard dolarů, měl zorganizovat právě Ferro, který je hlavním akcionářem TP teprve čtyři měsíce. Za tu dobu téměř kompletně vyměnil vedení společnosti a připravil nový plán, zaměřený převážně na technologie, který měl dostat firmu z nesnadné situace.

Realizaci tohoto plánu mu však svou kritikou znesnadňoval druhý největší akcionář TP – Oaktree Capital Management. Investiční skupina naopak podporovala prodej. Nástupem Soon-Shionga však síla jejího hlasu značně zeslábla.

BRAND24

Přečtěte si o problémech jiného velkého amerického deníku

New York Times údajně diskriminuje zaměstnance. Vedení to odmítá

 Výkonný ředitel New York Times Mark Thompson

„Poslední týden jsme sledovali partii šachu a myslím, že jsme od Ferra právě viděli šach mat,“ okomentoval nastalou situaci Lloyd Greif, analytik a vysoký představitel investiční banky Greif & Co. Ferro totiž jedním tahem zachránil společnost a zároveň umlčel vnitřní opozici.

Soon-Shiong prostřednictvím své firmy Nant Capital ovládne 12,9 procent akcií TP a sám se stane viceprezidentem. V tiskové zprávě při příležitosti investice uvádí, že chce tištěné noviny ještě více propojit se světem technologií. Například fotografie z novin by za pomoci určitě mobilní aplikace mohly být „rozpohybovány“ do videa na monitoru smartphonu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).